AAA

ZELENA-SRBIJA | 12.03.2021 07:15 > 12.03 07:35

Glavni grad države Misisipi dobio - vodu, ali ne još sasvim (VIDEO)

Većina stanovnika glavnog grada američke savezne države Misisipi dobila je vodu više od tri nedelje od kada su slavine u gradu od 161.000 stanovnika presušile tokom zimske oluje neuobičajene za jug.

Ipak, zvaničnici su u četvrtak rekli da će hiljade ljudi verovatno i dalje morati da do sledeće nedelje prokuvavaju vodu za piće.

"Na osnovu onoga što vidimo: provere vatrogasnih hidranata, provere pritiska, verujemo da bi u gradskom vodovodu trebalo da ima vode", rekao je novinarima direktor javnih radova Čarls Viliams.

Viliams je rekao da bi još moglo biti "izolovanih džepova" Džeksona gde je pritisak vode nedovoljan jer su na uzvišenjima ili su na krajevima vodovodne mreže, daleko od postrojenja za prečišćavanje vode. Sve u svemu, međutim, rekao je da se oseća optimistično.

Stanovnici prokuvavaju vodu za kuvanje, čišćenje i pranje zuba otkako je zimska oluja prošla 15. februara i zamrznula mašine u jednom od postrojenja Džeksona za prečišćavanje vode.

U sredu je dato odobrenje da prokuvavanje više nije nužno za 16.000 priključaka na reni-bunare, ali taj grad ima još oko 43.000 priključaka na površinski cevovod gde se i dalje preporučuje prokuvavanje.

Grad je počeo ispitivanje kvaliteta vode, a Vilijams je rekao da se zvaničnici nadaju da će do početka iduće nedelje uzorke poslati Ministarstvu zdravlja Misisipija koje će proceniti da li može da se sasvim ukine savet za obavezno prokuvavanje vodovodske vode.

Ponovni rad vodovoda samo je prvi korak u rešavanju dubljih problema, rekao je gradonačelnik Čokve Antar Lumumba jer su krizu izazvale decenije zanemarivanja vodovoda čiji su neki delovi stari čitav vek.

Glavni uzrok zanemarivanja je naglo opadanje poreske osnova zbog odseljavanja koje je tamo nazvano "bekstvo belaca" te se poreska osnova Džeksona osipa decenijama.

Birači su 2014. godine odobrili dodatnih jedan odsto poreza na promet za popravke infrastrukture, ali prikupljenih 15 miliona dolara godišnje samo je delić onoga što Džeksonu treba.

Lumumba je rekao da je za modernizaciju vodovoda i druge gradske infrastrukture potrebno blizu dve milijarde dolara, te je tražio pomoć države Misisipi i savezne vlade SAD.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.