AAA

ZELENA-SRBIJA | 02.04.2021 07:35 > 02.04 07:35

Toplije more na Arktiku donosi sneg i talase hladnoće Evropi

Severni ledeni okean koji zbog globalnog zagrevanja gubi zamrznuti prekrivač, direktno doprinosi jačim snežnim padavinama u Evropi, kakve su bile 2018. kada se dogodio ledeni talas ​​nazvan "Zver sa Istoka", navodi se u danas objavljenoj studiji.

Taj talas koji je paralisao veći deo severne Evrope u februaru i martu 2018. godine, koštao je više od milijardu evra dnevno samo Veliku Britaniju.
Prema studiji objavljenoj u časopisu "Nejčer Džiosajens" (Nature Geoscience), te velike snežne oluje bile su direktna posledica "abnormalno toplih" voda u Barencovom moru. To more je nekoliko nedelja pre tog fenomena ostalo bez ledenog prekrivača na oko 60 odsto svoje površine.

Taj ledeni talas je u Velikoj Britaniji nazvan "Zver sa Istoka", u Švedskoj "Snežni top", a u Francuskoj fenomen "Moskva-Pariz".

Studija zaključuje da će Barencovo more bez leda biti glavni izvor vlage za kontinentalnu Evropu i da će biti uzrok obilnih kiša ili snežnih padavina, a to će uticati na infrastrukturu i saobraćaj.

"To će značiti poremećaj u snabdevanju hranom, gorivom i uništavanje useva", upozorava se u studiji i dodaje da možda deluje čudno da zagrevanje Severnog ledenog okeana uzrokuje više snega u Evropi.

"Medjutim, priroda je složena i ono što se dešava na Arktiku, ne ostaje samo na Arktiku", piše u studiji koju je vodila Hana Bejli (Hannah Bailey) sa univerziteta Ulu u Finskoj.

Po proračunu istraživača, iz tog mora je isparilo 140 gigatona vode, od koje je nastalo 88 odsto vlage koja je, kao sneg, pala u Evropi.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.