AAA

ZELENA-SRBIJA | 14.05.2021 13:05 > 14.05 13:05

Konferencija UN o klimatskim promenama će se održati uživo u Glazgovu


Predsednik konferencije UN o klimatskim promenama COP26 Alok Šarma potvrdio je danas da će taj samit o klimi predvidjen za novembar u Glazgovu, u Škotskoj, biti održan uživo uprkos pandemiji korona virusa, navodeći da će biti preduzete mere da se on odvija potpuno bezbedno.

"Uvek sam ukazivao na potrebu da se konferencija o klimi održi uz prisustvo učesnika, i mi predvidjamo samit sa učesnicima, dajući uveravanja da će bezbednost delegata biti na prvom mestu", rekao je Šarma u govoru o samitu.
On je rekao da će se ispitati sve moguće bezbednosne mere protiv kovida-19 za konferenciju koja treba da se održi od 1. do 12. novembra ove godine.

Prošla godina je trebalo da bude presudna za životnu okolinu sa održavanjem skupa COP26 za klimu i COP15 za biodiverzitet. Odluka je bila doneta da se skupovi odlažu za godinu dana zbog pandemije korona virusa.

Iako se zdravstvena situacija uveliko poboljšala u Velikoj Britaniji zahvaljujući masovnoj vakcinaciji, više zemalja i dalje strahuju da njihovi predstavnici neće moći lično da prisustvuju samitu.

Zato su upućeni pozivi da se taj dogadjaj održi onlajn.

Šarma je rekao da se sa škotskim vlastima, gradskim vlastima Glazgova, telima za javno zdravlje i UN razmatraju se sve moguće bezbednosne mere protiv kovida, uključujući testove, vakcine i druge mere da bi COP26 mogao da se održi potpuno bezbedno.

Po njegovim rečima taj samit o klimi predstavlja "poslednju nadu" da se porast temperature zadrži ispod 1,5 stepeni Celzijusa, u protivnom bi, po oceni naučnika, klimatske promene izmakle kontroli.

Prema UN-u emisije štetnih gasova treba da se smanje za gotovo osam odsto godišnje da se ne bi prešla granica od rasta temperatura iznad 1,5 stepeni kako je predvidjeno Pariskim ugovorom. To bi značilo da se svake godine do 2030. štedi ista tolika količina emisija gasova kao za vreme pandemije.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.