AAA

ZELENA-SRBIJA | 15.06.2021 12:00 > 15.06 12:00

Amerikanci 13 godina popravljali kilometar turističke staze posle šumskog požara

Popularna turistička staza u privlačnom šumskom predelu Kalifornije Big Sur, koja medju džinovskim sekvojama vodi kroz klisuru do vodopada visine 20 metara, trebalo bi da bude otvorena za posetioce ove sedmice posle 13-godišnje popravke od požara koji je uništio taj kraj.

Dva miliona dolara je koštala obnova drvenih mostića, potpornih zidova, ograda, stepenica i oznaka za pešačenje, rekli su zvaničnici Državnih parkova Kalifornije i udruženja iz San Franciska "Save the Redwoods" (Spasimo sekvoje).
Precizirano je da su radnici zamenili i 385 kvadratnih metara asfalta i betona na stazi, uredili sedam prelaza preko potoka, ponovo poravnali stazu i napravili 70 metara dugačak pešački mostić sa kojeg je "dramatičan pogled na jarugu Fajfer Redvud krik".

Požar u toj oblasti oštetio je pešačku stazu nešto dužu od jednog kilometara koja se povezuje s drugom, formirajući petlju od ukupno dva kilometra što je bila najpopularnija pešačka staza u Big Suru.

Zvaničnici su rekli da je popravku odložilo to što je tokom 13 godina bilo još požara i odrona, te je kroz šumu sekvoja više puta bio zatvoren glavni državni put za vozila, neophodan za obavljanje radova.

Požari imaju ključnu ulogu u ekologiji planina regije Big Sur, bilo ih je na desetine i zapisani su svi od 19. veka, od kojih su mnogi posledica krčenja terena i vatri koje pale izletnici. Izgorele su desetine hiljada hektara šume, a neki požari su trajali mesecima. Broj požara je opao od 1907. godine jer je Američka šumarska služba preuzela nadzor i upravljanje zemljištem.

U velikom požaru u Big Suru 2008. godine izgorelo je 53.000 hektara šume i 27 kuća, a ekonomija tog kraja zavisna od turista izgubila je trećinu očekivanog prihoda.

Kalifornijske sekvoje koje rastu u tom kraju imaju debelu, tvrdu koru, a lisnato granje im desetinama metara iznad površine tla, što ih štiti od požara i insekata, doprinoseći njihovoj dugovečnosti. Stručnjaci smatraju da požar koristi sekvojama tako što uništava vrste koje im konkurišu u borbi za prostor, svetlost i hranljive materije iz zemljišta. Jedna studija iz 2010. godine je uporedila preživljavanje i regeneraciju sekvoje i srodnih vrsta, i zaključila da se posle požara sekvoje šire i jačaju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.