AAA

ZELENA-SRBIJA | 17.06.2021 16:05 > 17.06 16:08

Potonuo brod uništen u požaru kod obale Šri Lanke (VIDEO)


Brod kontejner sa hemikalijama potonuo je danas kod glavnog grada Šri Lanke Kolomba, gotovo mesec dana od kada se zapalio, zabrinjavajući zvaničnike da bi to moglo da izazove ekološku katastrofu.

Firma koja upravlja brodom navela je da je olupina plovila "Ekspres Perl" (X-Press Pearl) "sada potpuno legla na morsko dno na dubini od 21 metra".
Ekipa je na mestu potonuća da raščisti moguće ostatke i prijavi moguće curenje, navela je kompanija.

Šefica Uprave za zaštitu okoline mora Šri Lanke takodje je potvrdila da je brod potonuo. Ona je rekla da je trenutno nebezbedno da se ukloni olupina zbog nemirnog monsunskog mora.

"More je vrlo jako, gruba je sezona i ne možemo ništa da uradimo", rekla je ona.

Sezona monsuna počela je prošlog meseca i obično se završava u septembru.

Do tada vlasnik broda imenovao je kompaniju koja će voditi računa o njemu, i ta kompanija će paziti na celu tu zonu dok vlasnik ne imenuje kompaniju za uklanjanje broda.

Požar je izbio na brodu 20. maja kada je bio usidren na oko 9,5 nautičkih milja (18 kilometara) severozapadno od Kolomba i čekao da udje u luku.

Mornarica Šri Lanke smatra da je požar izazvao hemijski teret na brodu koji uključuje 25 tona azotne kiseline i druge hemikalije, koje su najvećim delom uništene u vatri. Ali ostaci kao što su tone plastičnih peleta već su zagadili obližnje plaže.

Vlasti su zabrinute da bi curenje ostatka hemikalija i nafte iz broda mogao da uništi morski život.

Vlasti su ugasile požar prošle nedelje ali je brod tada počeo da tone i pokušaji da se odvuče u dublje vode nisu uspeli kada mu je krma legla na morsko dno. Brod je ostao delimično potopljen do danas.

Vlada je zatražila pomoć od Ujedinjenih nacija i nekih drugih zemalja u proceni štete nanete morskoj okolini i priobalnim oblastima.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.