AAA

ZELENA-SRBIJA | 18.06.2021 21:25 > 18.06 21:30

U Splitu predstavljen mural od 300 kvadrata za 12-milimetraskog morskog puža (VIDEO)

U Splitu je danas na fasadi jedne višespratnice svečano predstavljen mural površine 300 metara kvadratnih posvećen morskom pužu veličine 12 milimetara.

Mural na zagradi u ulici Antuna Branka Šimića su izradili splitski umetnici Luka Duplančić i Ivan Svaguša prema fotografiji na kojoj je mali morski puž od 12 milimetra, koji se može videti na dubinama od pet do deset metra, uslikan na ostrvu Čiovo.
Zamenik splitskog gradonačelnika Bojan Ivošević je istakao da se tim muralom šalje poruka o potrebi zaštite okoline, prenela je agencija Hina.

"Kad govorimo o uništavanju pomorskog dobra obično mislimo na uništavanje onog što vidimo uz more, a vrlo malo se govori o uništavanju i devastiranju podmorja nasipanjem plaža", rekao je Ivošević. Dodao je kako je neophodno očuvati bioraznolikost podmorja.

Direktorka splitske Turističke zajednice Alijana Vukšić je rekla da je mural važan za turističke radnike jer će privlačiti dolazak gostiju u taj grad.

"Split živi za more i od mora i potrebno je očuvati čistoću i kakvoću našeg mora", istaka je Vukšić.

Autori murala Luka Duplančić i Ivan Svaguša rekli su da muralima doprinose oplemenjivanju zidova zgrada u Splitu, a da su mural puža radili mesec dana.

"Ovaj mural je bitan za percipiranje Splita kao najvećeg grada na istočnoj obali Jadrana", istaka je Duplančić.

Izradu murala u Splitu podržala je WWF Adria – svetska organizacija za zaštitu prirode, sufinansiran je sredstvima Evropske unije u saradnji s Gradskim kotarom Blatine, Turističkom zajednicom grada Splita i Splitsko-dalmatinskom županijom – odeljenjem za turizam i pomorstvo.

Mural je nastao u sklopu panevropskog projekta Fish Forward radi podizanja svesti o društvenim i ekološkim uticajima konzumacije proizvoda iz ribarstva, i WWF projekta "Transforming Mediterranean Small Scale Fisheries" u čijem se središtu interesa nalaze priobalni ribari duž Mediterana.

Mosor Prvan, biolog iz WWF Adria rekao je da mural posvećen morskom pužu treba da doprinese povećanju svesti o vlastitoj odgovornosti za zaštitu Jadrana.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.