AAA

ZELENA-SRBIJA | 20.07.2021 21:40 > 20.07 21:40

Francuski parlament usvojio zakon o klimi, ekološki aktivisti negoduju


Francuski parlament je danas usvojio kompromisni zakon o klimi koji treba da dovede do promena u saobraćaju, stanovanju i industriji, dok ga ekološki aktivisti kritikuju.

Ekološki aktvisti navode da novi zakon nije ambiciozan, ondosno da neće ni dovoljno brzo ni u potrebnoj meri smanjiti emisiju ugljenika.
Zakon, koji je snažno podržao predsednik Francuske Emanuel Makron, tiče se ključnih pitanja francuske kulture i ekonomije i odnosi se, izmedju ostalog, na uzgoj životinja, istorijske zgrade, i na avionsku i industriju motornih vozila.

Posle višemesečnog natezanja oko nekoliko odredaba, kompromisni predlog zakona usvojila su oba doma parlamenta.

Zakon predvidja mere koje treba da smanje zagadjenje od automobila, postepenim isključivanjem najvećih zagadjivača iz saobraćaja, zatim pomoć za renoviranje energetski neefikasnih domova i zgrada, i zabranu domaćih letova kraćih od dva i po sata, pod uslovom da na tim linijama postoji železnički saobraćaj.

Aktivisti optužuju Makrona da nije ispunio obećanje, jer zakon, kako navode, ne uvodi ekologiju u svakodnevni život stanovništva.

Manja grupa aktivista protestovala je danas ispred parlamenta zbog usvajanja zakona, a na skupu je rečeno da će "morati da nastave sa neposlušnošću, protestima i podnošenjem tužbi".

Makron je podržao plan EU, objavljen prošle nedelje, čiji je cilj smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte od najmanje 55 odsto u odnosu na nivo iz 1990. do 2030. godine.

Danas okupljeni demonstranti rekli su da zakon neće dozvoliti Francuskoj da ostvari taj cilj.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.