AAA

ZELENA-SRBIJA | 22.07.2021 07:15 > 22.07 09:01

Dim i pepeo od šumskih požara na zapadu SAD prekrili istočnu obalu 4.000 kilometara dalje (VIDEO)


Dim i pepeo od velikih požara na krajnjem zapadu SAD, uz Tihi okean, zamutili su nebo i izazvali upozorenja na loš kvalitet vazduha na delovima istočne obale, uz Atlantski okean, 4.000 kilometara dalje.

Jak vetar donosi dim iz Kalifornije, Oregona, Montane i drugih država na istoku, sve do druge strane američkog kontinenta, te je dim zavio Njujork, Nju Džersi i Pensilvaniju.

Najveći šumski požar u državi Oregon proširo se na 1.595 kvadratnih kilometara, a požari gore i na obe strane kalifornijske Sijera Nevade, kao i u državi Vašington i drugim delovima američkog zapada.

Dim na istočnoj obali SAD podseća na prošlu jesen, kada je najgora sezona požara u Oregonu koja se pamti, donela na istok gust dim neobične boje graška, i pogoršala kvalitet vazduha hiljadama kilometara daleko.

Ljudima na istoku, u delovima Nju Džersija, Pensilvanije i drugde, koji imaju srčana oboljenja, astmu i druge zdravstvene probleme, rečeno je da ne izlaze napolje.

"Jedna od stvari po kojima je ovaj događaja izuzetan je to što je dim prekrio tako veliki deo SAD", rekao je Džesi Berman, stručnjak Univerziteta u Minesoti za kvalitet vazduha.

Dejvid Lorens, iz Meteorološke službe SAD, rekao je da se dim od požara obično razredi dok stigne na istočnu obalu, ali ovog leta je "prilično gust".

Požar u Oregonu napredovao je u retko naseljenom južnom delu te države po šest kilometara dnevno, podstaknut naletima vetra i drastično suvim vremenom koje je drveće i šiblje pretvorilo u spremno lako zapaljivo gorivo.

Vatrogasne ekipe su deset dana morale da se povlače jer su vatrene lopte skakale s jedne krošnje na drugu, drveće eksplodiralo, žar leteo ispred vatre i izazivao nove plamenove, a u nekim slučajevima velika vrućina stvarala je "suve munje". Ogromni oblaci dima i pepela podigli su se do 10 kilometara u nebo i vidljivi su sa više od 150 kilometara od mesta požara, što se retko dogadja.

Vlasti u Oregonu kađu da su slabljenje vetra i niža temperatura omogućili vatrogascima da ponovo stupe u akciju. Pošto se najaktivniji front požara približava jednom ranije izgorelom području, ima nade da se neće širiti.

Rakuna se da je obuzdano oko jedne trećine tog požara s kojim se bori više od 2.200 ljudi.

Tokom požara je evakuisano više od 2.000 kuća, a ugroženo još 5.000. Ipak, izgorelo je samo 70 kuća i storinak pomoćnih zgrada, a nema vesti da je iko poginuo.

Zbog klimatskih promena u proteklih 30 godina zapad SAD je mnogo topliji i sušniji nego ranije, i očekuje se da tako bude i dalje, da meteorološke pojave budu sve ekstremnije, a požari češći i destruktivniji, rekao je Berman, sa Univerziteta u Minesoti.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.