AAA

ZELENA-SRBIJA | 16.09.2021 11:25 > 16.09 11:25

Gutereš pozvao na momentalna i obimna smanjenja emisije štetnih gasova


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je danas na momentalna, brza i obimna smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte radi zaustavljanja globalnog zagrevanja i izbegavanja klimatske katastrofe.

Uoči godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN sledeće nedelje, Gutereš je upozorio vlade država da do klimatskih promena dolazi brže nego što je prognozirano i dodao da je emisija fosilnih goriva ponovo dostigla nivo iz vremena pre pandemije korona virusa.
Na predstavljanju izveštaja o aktivnostima u borbi protiv klimatskih promena, Gutereš je rekao da su nedavni ekstremni vremenski uslovi, od uragana Ida u SAD do poplava u Zapadnoj Evropi, pokazali da nijedna zemlja nije zaštićena od katastrofa povezanih sa klimom.

"Ove promene su tek početak, a najgore predstoji. Ako ne bude momentalnih, brzih i obimnih smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, nećemo moći da ograničimo globalno zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa. Posledice će biti katastrofalne", kazao je Gutereš.

Pariski sporazum o klimi je postavio kao cilj da se globalno zagrevanje zadrži do kraja veka znatno ispod dva stepena Celzijusa, a idealno na najviše 1,5 stepeni.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.