AAA

ZELENA-SRBIJA | 21.01.2022 08:15 > 21.01 08:36

U Peruu zagadjena 21 plaža od izlivanja nafte zbog vsokih talasa posle erupcije kod Tonge (VIDEO)


Peru je proglasio ekološku hitnu situaciju posle objave da je 21 plaža na njegovoj pacifičkoj obali zagadjena izlivanjem nafte kod rafinerije španske firme Repisol, posle velikih talasa izazvanih erpucijom podvodnog vulkana kod ostrvske države Tonga.

Neuobičajeno visoki talasi koje vlasti pripisuju erupciji podvodnog vulkana kod Tonge izazvali su izlivanje nafte na pacifičkoj obali Perua dok je brod istovarivao naftu rafineriji La Pampila u subotu.

Predsednik Pedro Kastiljo rekao je sinoć da će komitet biti formiran da predloži kako da se deluje u krizi u skladu sa nacionalnom politikom o zaštiti životne okoline.

Premijerka Mirta Vaskez rekla je da je kompanija Repsol obećala da će objaviti plan čišćenja izlivene nafte, da će uključiti lokalne ribare na raščišćavanju plaža i isporučiti korpe sa hranom pogodjenim porodicama.

Vaskez je rekla da će Ujedinjene nacije poslati tim stručnjaka da pomognu Peruu da raščisti izlivenu naftu. Sada je zabranjen odlazak na 21 zagadjenu plažu iz zdravstvenih razloga.

Peruanske vlasti navele su da je brod koji plovi pod italijanskom zastavom prosuo 6.000 barela nafte u Pacifik u subotu ispred rafinerije La Pampila.

Poslednjih dana ekološki aktivisti prikupili su mrtve ili naftom pokrivene morske ptice.

Repsol je naveo da peruanske vlasti nisu dale upozorenje na cunami i da je brod istovarivao svoj teret za rafineriju kada su talasi udarili.

Dve žene u Peruu su se udavile kada su ih odneli jaki talasi nastali posle erupcije kod Tonge.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.