AAA

ZELENA-SRBIJA | 19.07.2022 08:05 > 19.07 08:05

Izveštaj: Ausrtralijska flora i fauna pod sve većom pretnjom

Flora i fauna jedinstveni za Australiju više su nego ikad pod pretnjom šumskih požara, suše, ljudske aktivnosti i klimatskog zagrevanja, pokazuje danas objavljen vladin izveštaj označen kao "šokantan".

Izveštaj o australijskom ekološkom sistemu koji se sprovodi svakih pet godina ustanovio je rasporstranjene nagle promene izazvane klimatskim zagrevanjem, gubitkom habitata, invazivnim vrstama, zagadjenjem i rudarenjem.
Sa tim pretnjama se ne upravlja na odgovarajući način, što znači da su na putu da stvaraju dodatne probleme.

Slika šteta na koje su naučnici ukazali u izveštaju je znatna. Od početka 20. veka prosečna temperatura zemlje u Australiji porasla je za 1,4 stepen Celzijusa zbog zagrevanja planete, što ubrzava pogoršanje stanja flore i faune.

Australijska ministarka za životnu okolinu Tanja Plibersek opisala je "šokantni dokument" koji govori o "istoriji krize i pogoršanja stanja australijske životne okoline".

U požarima 2019-2020 izgorelo je više od osam miliona hektara vegetacije, a u njima je stradalo ili je raseljeno od milion do tri miliona životinja, pokazuju glavni zaključci izveštaja.

Toplotni talas u okeanima izazvao je masovno izbeljivanje korala na Velikom koralnom grebenu u 2016, 2017. i 2020. Od tada je vladin izveštaj izdat u martu otkrio da je greben ponovo pretrpeo masovno izbeljivanje.

Uništeni su milioni hektara šuma od 1990. godine. Isto važi za sedam miliona hektara habitata ugroženih vrsta izmedju 2000. i 2017, dalje stoji u izveštaju.

Za pet godina više od 200 biljnih i životinjskih vrsta od nacionalnog značaja dodato je na spisak ugroženih vrsta prema australijskim ekološkim zakonima.

"Australija je izgubila više vrsta sisara od bilo kog drugog kontinenta", navodi izveštaj i dodaje da je osam procenata porastao broj novih vrsta koje su upale u ugroženu kategoriju.

S druge strane australijski gradovi se razvijaju brzim tempom, što dovodi do porasta toplote, zagadjenja i urbanog otpada, i istovremeno crpi resurse vode i energije.

"Sidnej je izgubio više od 70 odsto svoje prirodne vegetacije zbog razvoja", navodi se u izveštaju.

Klimatske promene se posebno odražavaju na Australiju koja je redovno pogodjena sušom, razorni šumskim požarima, i sve češćim i većim poplavama.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.