AAA

ZELENA-SRBIJA | 19.07.2022 19:20 > 19.07 19:20

UN se nadaju podizanju svesti vlada usled čestih talasa toplote


UN su pozvale danas na podizanje svesti svetskih lidera usled toplotnih talasa koji će postati sve češći do 2060-ih godina zbog klimatskih promena.

"Toplotni talasi postaju sve češći zbog klimatskih promena, i povećaće se u narednim decenijama", izjavio je generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije Peteri Talas (Petteri Taalas) na konferenciji za novinare u Ženevi.
Talas je izrazio nadu da će taj fenomen podići svest medju mnogim vladama i uticati na ponašanje glasača u demokratskim zemljama.

Poslednjih dana talas toplote je pogodio zapadni deo Evrope. U Velikoj Britaniji je prvi put zabeležena temperatura od više od 40 stepeni Celzijusa.

U zapadnoj Francuskoj u ponedeljak je takodje zabeležena visoka temperatura, praćena i ogromnim šumskim požarima.

Talas je rekao da s obzirom na postojeće koncentracije gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi, očekuje se da će učestalost toplotnih talasa trajati "najmanje do 2060-ih, bez obzira na uspeh mera za ublažavanje klimatskih promena".

Stručnjak je upozorio na uticaj na zdravlje, podsećajući na teške posledice toplotnog talasa 2003. godine, koji je ubio više od 70.000 ljudi.

"Očekujemo porast smrtnih slučajeva medju starijima i bolesnima", rekao je Talas.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.