AAA

ZELENA-SRBIJA | 23.07.2022 20:25 > 23.07 20:25

Demonstranti u Velikoj Britaniji zatražili hitne akcije posle talasa vrućine


Demonstranti su danas izašli na ulice Londona i škotskog grada Glazgova zahtevajući bržu akciju protiv klimatskih promena posle rekordne temperature koja je ove nedelje zapalila Veliku Britaniju.

Grupe aktivista predvodile su demonstrante okupljene  na Trgu parlamenta u Londonu zahtevajući da konzervativna vlada prestane da daje nove dozvole za proizvodnju nafte i gasa, i počne da oporezuje velike zagađivače.
Iz ekološke inicijative Stop Oil saopšteno je da je ekstremni toplotni talas od utorka bio upozorenje o tome sa čime će se planeta suočiti kada se klima poremeti.

"Hiljade mrtvih, domovi izgubljeni u šumskim požarima, kolaps hitnih službi. Tako smo nepripremljeni za ekstremne vrućine i biće samo još gore", navodi se u saopštenju.

Meteorološka agencija Velike Britanije zabeležila je u utorak 40,3 stepena Celzijusa, što je najviša temperatura ikada registrovana u zemlji koja nije bila pripremljena za tako ekstremne vrućine.

Britanska leta su obično prilično umerena i mali broj domova, škola ili preduzeća ima klima uredjaj.

Toplotni talas paralizovao je glavne železničke mreže i oštetio aerodromske piste.

Vatrogasna brigada Londona saopštila je da je utorak bio dan sa najviše posla za vatrogasce od Drugog svetskog rata.

U Glazgovu, klimatski aktivisti organizovali su protest pod nazivom "Umreti od" zahtevajući hitnu akciju u borbi protiv klimatskih promena.

Demonstranti su ležali na zemlji u jednoj od najprometnijih trgovačkih zona u gradu, prekriveni belim čaršavima navodeći da su toplotni talas, glad i nedostatak "uzroci  njihove smrti".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.