AAA

ZELENA-SRBIJA | 13.08.2022 11:30 > 13.08 11:30

Poljski premijer ponudio 214.000 evra za informacije ko je zatrovao reku Odru


Poljski premijer Mateuš Moravjecki saopštio je danas da one koji pomognu informacijama da se otkrije krivac za ekološku katastrofu i pomor riba u reci Odri čeka nagrada komandanta poljske policije od 214.000 evra.

"Želimo da pronadjemo i kaznimo krivce tog ekološkog zločina. Velika je verovatnoća da je neko izlio opasne supstance koje su izazvale katastrofalne posledice. Odredjena je posebna nagrada za to da se što brže dodje do toga ko je krivac za taj zločin na životnoj sredini. Moja obaveza nije da samo otkrijemo i kaznimo krivce već i da što brže minimalizujemo gubitke", kazao je poljski premijer novinarima u Gožovu Vjelkopoljskom.
Moravjecki je posle sednice kriznog štaba priznao da su nadležne službe počele kasno da se bave pomorom riba u Odri u gornjem toku i da je zbog toga smenio u petak glavnog inspektora za zaštitu životne sredine i direktora poljske vodoprivrede.

Premijer je rekao da je uprkos ogromnim razmerama ekološke katastrofe u graničnoj reci izmedju Poljske i Nemačke iz koje je do sada na poljskoj strani izvadjeno 10 tona mrtvih riba on dobio izveštaje od nadležnih tek sredinom ove nedelje.

Prve mrtve ribe pojavile su se u gornjem toku Odre u Donjoj Šleziji na jugozapadu Poljske krajem jula a lokalne vlasti i nadležne službe ignorisale su to zagadjenje i što je u prvim uzorcima vode otkriveno organsko jedinjenje mesitilen koje se koristi izmedju ostalog i kao razredjivač i toksičan je za organizme u vodama.

U kasnijim uzorcima tokom avgusta više ga nije bilo ali svi su pokazali opasno visoku koncentraciju kiseonika i nizvodno a nemačke vlasti iz granične pokrajine Brandeburg saopštile su da su u uzorcima iz donjeg toka Odre koje su ispitivale njihove laboratorije otkrivene velike koncentracije soli.

"Treba sačekati dalje analize. Količine žive u uzorcima nisu bile tako velike da izazovu masovni pomor riba. Analize su pokazale visoke koncentracije soli koje su verovatno uzrok pomora riba", kazao je pokrajinski ministar životne sredine Aleks Fogel, prenose poljski mediji.

Poljske vlasti počele su da reaguju na masovni pomor riba u Odri tek nakon desetak dana, posle lavine gnevnih komentara u medijima i na društvenim mrežama a tek krajem ove nedelje u tri vojvodstva kroz koje protiče zagadjena reka zabranjen je prilaz, kupanje i pecanje u Odri.

Ekološka katastrofa nije izazvala samo pomor riba, već su uginule i ptice koje jedu ribe koje je reka iznela na obalu, i ribari i dobrovoljci koji čiste reku skupljali su već i mrtve galebove, a po odluci ministra odbrane pomaže im vojska i teritorijalna odbrana.

Žrtve ekološke katastrofe pojavljuju se i u ordinacijama poljskih veterinara koji su lečili najmanje dva otrovana psa koje su vlasnici dok još nije bilo zabrane pustili da se rashlade u reci.

Političari opozicije i ekološki aktivisti uporedjuju ekološku katastrofu i pomor riba u Odri sa havarijom Černobilja koju su isto tako vlasti na početku pokušavale da zataškaju i nipodaštavaju opasnost.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.