AAA

ZELENA-SRBIJA | 28.09.2022 18:45 > 28.09 18:45

Curenje gasovoda Severni tok zagadjuje kao trećina Danske

Curenje gasovoda Severni tok koji pumpa ogromne količine prirodnog gasa po dnu Baltičkog mora moglo bi da emituje zagadjenje ravno jednoj trećini ukupne godišnje emisije gasova staklene bašte u Danskoj, upozorio je danas šef danske Agencije za energetiku Kristofer Bocau.

Bocau je izjavio da curenje gasa iz gasovoda Severni tok 1 i 2 približno dostiže 32 odsto godišnje danske emisije ugljen-dioksida. Danska emisija CO2 2020. godine računa se da je bila 45 miliona tona.
"Sve dok ima gasa u gasovodu, opasno je biti tamo", rekao je Botcauv. Nije rekao kada će tamo moći da se zaroni i da se vidi u kakvom su stanju cevi, za koje je rekao da su napravljene od čelika debljine 12 santimetara i da su obložene betonom.

Cevovodi leže relativno plitko na morskom dnu, na 70 do 90 metara dubine, odakle gas kulja i izbija na površinu.

Seizmolozi su u utorak rekli da su u Baltičkom moru registrovane eksplozije i da je potom otkriveno neobično curenje dva podmorska gasovoda.

Sumnja se na sabotažu, a neki evropski zvaničnici i stručnjaci za energetiku kažu da je Rusija verovatno kriva jer ima direktne koristi od viših cena energije i ekonomske zabrinutosti širom Evrope. Moskva to demantuje.

Curenje iz jedne cevi Severnog toka 1 i iz cevi Severnog toka 2 je unutar danske ekonomske zone, dok je druga cev Severnog toka 1 koja curi, u švedskoj zoni.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.