AAA

ZELENA-SRBIJA | 29.09.2022 17:50 > 29.09 17:50

Rekordno topljenje glavnog austrijskog glečera ove godine


Glečer Pasterce (Pasterze), najveći u Austriji, topi se zbog klimatskog zagrevanja dva do četiri puta brže 2022. u odnosu na prosek poslednjih godina, ukazuje nacionalni meteorološki institut ZAMAG.

"Preliminarni rezultati jesenjeg merenja pokazuju ekstremnu godinu", rekla je šefica Odeljenja za nadzor klime Marion Grelinger u saopštenju objavljenom danas.
Debljina leda smanjila se za 3,7 metara čak i u gornjem delu, iznad 3.000 metra visine, dok je smanjenje ranije bilo po 1,6 metara, rekla je ona.

Tokom proleća debljina snežnog pokrivača na Alpima nikad nije bila toliko mala kao ove godine, stigla je i peščana prašina iz Sahare koja je prekrila glečer te ga sunce brže greje, a potom je lednik bio pogodjen nizom toplotnih talasa.

Isti fenomen je primećen letos u celom alpskom planinskom sistemu gde se nalazi 4.000 od ukupno 220.000 glečera na planeti.

Nemačka je u ponedeljak objavila nestanak jednog glečera, dok je u izveštaju objavljenom juče ukazano na rekordno topljenje švajcarskih glečera ove godine.

Stručnjaci taj fenomen pripisuju klimatskom zagrevanju, a topljenje i nestanak glečera doprinose podizanju nivoa mora, nestabilnosti terena i suši.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.