AAA

ZELENA-SRBIJA | 24.11.2022 22:55 > 24.11 22:55

Kanada najavila svoju prvu strategiju prilagođavanja promenjenoj klimi


Kanadska vlada je u četvrtak predstavila svoju prvu strategiju prilagođavanja klimatskim promenama, koja se sastoji od investicija i novih građevinskih standarda za "zaštitu zajednica i izgradnju jake ekonomije".

Biće uloženo 1,6 milijardi kanadskih dolara (1,1 milijarda evra) tokom pet godina da bi se pomoglo opštinama i kantonima da finansiraju javnu infrastrukturu otpornu na poplave i da bi se Kanađani bolje informisali, koristeći nove mape poplava i tačnije klimatske podatke.
"Klimatske promene utiču na sve zajednice širom Kanade", rekao je ministar za vanredne situacije Bil Bler sa Ostrva Princa Edvarda, koje je krajem septembra teško razrio uragan "Fiona".

Nazvana najskupljom olujom koja je pogodila atlantsko prioobalje Kanade  šteta je 660 miliona dolara, "Fiona" je samo nagoveštaj troškova koji dolaze, kaže vlada koja očekuje da će se do 2030. godine šteta od prirodnih katastrofa približiti izbosu od 15,4 milijarde dolara godišnje.

"Poslednjih godina vidimo, i to ne samo u Kanadi, već širom sveta, povećanje učestalosti i žestine klimatskih događaja", dodao je ministar, navodeći poplave, šumske požare i talase vrućine koji su pogodili Kanadu.

Sprovođenjem skoro 70 mera, savezna vlada se nada da će smanjiti rashode zbog prirodnih katastrofa definisanjem "jasnih ciljeva i ciljeva za prilagođavanje". Svaki uloženi dolar bi trebalo da rezultira uštedom do 15 dolara, računaju vlsti u Otavi.

Samo novi standardi za izgradnju objekata bezbednih pred poplavama i požarima mogli bi da uštede do 4,7 milijardi dolara godišnje, kaže vlada, koja takođe pominje "urbane šume" razvijene poslednjih godina u najvećem gradu Kanade, Torontu.

Očekuje se da će te zelene površine smanjiti troškove klimatizacije, poboljšati kvalitet vazduha i smanjiti pritisak na infrastrukturu za upravljanje atmosferskim vodama, kažu vlasti koje planiraju da posade 15 novih "urbanih šuma" u Kanadi do 2030. godine.

Savezna vlada želi da ciljevima koji će biti "fino podešeni prema potrebi", osigura da do 2025. godine 60 odsto  Kanađana bude svesno opasnosti od katastrofe kojima su izloženi njihovi domovi, da 30 odsto zemljišta i vode do 2030. bude obezbedjeno od gubitka biodiverziteta ili čak da do 2040. godine ne bude smrtnih slučajeva usled ekstremnih toplotnih talasa.

Nevladina organizacija "Grinpis" je ovu strategiju pozdravila kao "veliki korak napred", dok je Kanadski biro za osiguranje, koji predstavlja privatne osiguravajuće kompanije, naziva "hrabrom i ambicioznom", pozivajući da je društvo sledi.

Novi plan, povrh osam milijardi dolara već uloženih od 2009. godine, otvoren je za komentare u javnj debati koja će trajati tri meseca.

O pitanju prilagođavanja društva klimatskim promenama se žestoko raspravljalo na svetskom skupu UN COP27, koji je prošle nedelje završen u Egiptu, uz podjednako žestoko osporavanje teksta o pomoći siromašnim zemljama pogođenim klimatskim promenama, ali i o neuspehu da se postave nove ambicije za smanjenje "efekta staklene bašte" pregrevanja atmsfere zbog zagadjujućih gasova.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.