AAA

ZELENA-SRBIJA | 25.11.2022 16:15 > 25.11 16:15

Švedski aktivisti tužili državu zbog njene politike prema klimi


Stotine aktivista, medju kojima i Greta Tunberg, u povorci kroz glavni grad Švedske su došle do suda i podnele tužbu protiv švedske države zbog, kako smatraju, nedovoljnog delovanja u vezi s promenom klime.

Više od 600 mladjih od 26 godina potpisalo je dokument od 87 stranica koji je osnova za tužbu podnetu Okružnom sudu u Stokholmu. Oni traže da sud utvrdi da je Švedska svojom politikom prema klimi prekršila ljudska prava svojih gradjana.
"Švedska nikad nije tretirala klimatsku krizu kao krizu. Švedska ne ispunjava svoje obaveze i krši zakon", rekao je Anton Foli, portparol inicijative mladih "Aurora" koja je pripremila i podnela tužbu.

Naučnici upozoravaju da nestaju mogućnosti da se zagrevanje Zemlje ograniči na 1,5 stepen Celzijusa u odnosu na predindustrijsku eru.

Na Svetskoj konferenciji UN o klimi ovog meseca u Egipotu, politički lideri su pokušali da opstane taj cilj, ali nisu uspeli da prikupe dovoljno podrške za smanjenje emisije zagadjujućih gasova koji zagrevaju atmosferu.

Aktivistkinja Ida Edling je danas rekla da Švedska sledi politiku prema klimi za koju stručnjaci kažu da će doprineti budućoj klimatskoj katastrofi.

Parlament je 2017. odlučio da će Švedska smanjiti neto emisiju ugljenika količinu na nulu do 2045. godine i imati 100 odsto obnovljive energije.

Aktivisti za klimu pirom sveta su s različitim nivoom uspeha poslednjih godina podnosili tužbe protiv vlada i kompanija.

U jednom od najistaknutijih slučajeva, najviši sud u Nemačkoj je presudio prošle godine da Vlada mora da prilagodi svoje klimatske ciljeve tako da se zaštiti zdravlje mladih. Nemačka vlada je reagovala tako što je rok za svoj cilj za postizanje nulte stope emisije skratila za pet godina pomerila ga na 2045. godinu, i utvrdila ambicoznije kratkoročne i srednjoročne mere za postizanje tog cilja.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.