AAA

ZELENA-SRBIJA | 28.11.2022 17:30 > 28.11 17:44

UN: Veliki koralni greben treba staviti na listu ugrožene svetske baštine

Veliki koralni greben nadomak severoistočnih obala Australije trebalo bi da bude stavljen na listu ugrožene svetske baštine, preporučila je u danas objavljenom izveštaju misija pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Upozorila je da je bez "ambiciozne, brze i održive" klimatske akcije najveći koralni greben na planeti u ozbiljnoj opasnosti.

Izveštaj je sastavljen na osnovu desetodnevne misije u oblasti Velikog koralnog grebena koje su sproveli zvaničnici UNESKO-a i Međunarodne unije za očuvanje prirode.
Greben, stanište podvodnog života izuzetne raznovrsnosti i lepote nalazi se na UNESKO-voj listi svetske baštine od 1981. godine.

Izveštajem se federalnim vlastima Autralije i vlastima savezne države Kvinslend preporučuje da odrede ambicioznije ciljeve u smanjenjivanju emisija gasove staklene bašte, a u skladu sa međunarodnim naporima da se buduće zagrevanje planete ograniči na 1,5 stepeni u odnosu na predindustrijska vremena.

Pre no što UNESKO podnese bilo kakav zvaničan predlog Komitetu za svetsku baštinu, prvo će se razmotriti odgovor australijskih federalnih i regionalnih vlasti.

U izveštaju se kao nedovoljno brzi i nedovoljno efikasni ocenjuju skorašnji napori da se zaustavi masovno izbeljivanje korala i da se zaustavi zagađivanje voda oko Velikog koralnog grebena, a koje dovodi do povećanje njihove kiselosti, što može biti otrovno za živi svet.

Izveštajem se preporučuje izdašnije finansiranje poboljšavanja kvaliteta vode i da se zaustavi propadanje Velikog koralnog grebena.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.