AAA

ZELENA-SRBIJA | 29.11.2022 14:10 > 29.11 14:10

Objavljena lista najvažnijih naučnih pitanja za ljudsko društvo 2022

Naučnici iz čitavog sveta odabrali su 10 najvećih naučnih pitanja od ključne važnosti za razvoj ljudskog društva za 2022. godinu, objavio je danas Čajna sajens dejli.

Fokusirajući se na Agendu Ujedinjenih nacija 2030 za održivi razvoj, ovogodišnjih 10 glavnih izazova uglavnom se odnose na klimu, gradove i proizvodnju, objavila je Sinhua.
Pitanja uključuju suočavanje sa ekstremnim vremenskim i klimatskim događajima, izgradnju zelenog i efikasnog sistema reciklaže urbanih otpadnih resursa i realizaciju tranzicije sa resursno intenzivnih, visokougljeničnih u decentralizovane proizvodne industrije sa niskim sadržajem ugljenika.

Ova pitanja su predložili glavni urednici, članovi redakcija i strateški naučnici poznatih naučno-tehnoloških časopisa. Učestvovali su naučnici iz više od deset zemalja i regiona, uključujući Kinu, Sjedinjene Države i Britaniju.

"Odabir i objavljivanje prvih 10 pitanja će pomoći u prikupljanju mudrosti, izgradnji konsenzusa o rešenju i produbljivanju otvorenosti, poverenja i saradnje globalne naučno-tehnološke zajednice", rekao je Luo Sian'gang, akademik na Kineskoj akademiji inženjeringa.

Luo je objavio listu na 4. Svetskom forumu za razvoj nauke i tehnologije u Čengduu, glavnom gradu jugozapadne kineske provincije Sečuan.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.