AAA

ZELENA-SRBIJA | 30.11.2022 17:10 > 30.11 17:10

Nemačka se povlači iz Ugovora o energetskoj povelji

Nemačka je danas saopštila da je odlučila da napusti medjunarodni energetski sporazum koji su kompanije za proizvodnju fosilnog goriva koristile da bi izbegle mere protiv kilmatskih promea.Italija, Francuska, Španija i još neke ervropske države su ranije odlučile da napuste Ugovor o energetskoj povelji iz 1998. godine koji štiti strane investicije u energetiku neke zemlje.

"Tačno je da je Ugovor o energetskoj povelji sastavljen tako da deluje protiv Pariskog sporazuma o klimi", rekao je danas ministar energetike Nemačke, Robert Habek i naveo tužbe nemačkih preduzeća protiv odluke Vlade Holandije da prekine korišćenje uglja.
Habek, član ekološke stranke Zelenih, podržao je pozive ekoloških aktivista da se Evropska unija kao celina povuče iz Ugovora o energetskoj povelji.

Jedan holandski sud je danas presudio da nemačke energetske kompanije RVE i Uniper ne mogu da dobiju nekoliko milijardi evra kao kompenzaciju za profit izgubljen zbog zabrane korišćenja uglja u termoelektranama Holandije od 2030. godine. Medjutim, rešenje tog spora to zavisi i od medjunarodnog arbitražnog procesa koji treba da se završi sledeće godine.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.