AAA

ZELENA-SRBIJA | 15.01.2023 22:20 > 15.01 22:20

Još kiše i snega u poplavljenim delovima Kalifornije


Još kiše i snega palo je tokom vikenda u inače sušnoj Kaliforniji pogođenoj velikom olujom, te je izlaženje napolje opasno, a u toku su nove evakuacije stanovnika zbog zabrinutosti zbog poplava duž nabujale reke u blizini Sakramenta.

Grmljavina s udarima vetra počela je u subotu na severu Kalifornije i proširile se na jug, a još jedna sledi iduće nedelje, saopštila je Nacionalna meteorološka služba SAD.
Očekuje još pet santimetara kiše u već vodom zasićenoj dolini Sakramenta, gde je stanovnicima sela naređeno da se evakuišu jer reka Kosumnes raste.

U Sijera Nevadi se očekuje još 60 santimetara snega uz jak vetar. "Interstejt 80" ključni glavni put od oblasti zaliva San Franciska do skijališta na jezeru Taho, ponovo je otvoren jer se smirilo nevreme, ali je delom pod snegom.

Meteorolooška stanica Kalifornijskog univerziteta Berkli objavila je jutros da su za 24 sata napadala 54 santimetra snega. Očekuje se da će snežni pokrivač već debeo tri metra, porasti bar za još metar do ponedeljka.

Izdato je upozorenje na lavine u plainama Sijera, uključujući šire područje jezera Taho.

Kalifornijska patrola na putevima spasava vozače i i saopštila je: "Molimo vas da vozite SAMO ako je potrebno!".

Na jugu, u okrugu Santa Krus, mala sela su pod upozorenjem o evakuaciji.

Nabujala reka Salinas poplavila je poljoprivredno zemljište u okrugu Monterej.

Na istoku, upozorenja o poplavama je na snazi u poljoprivrednoj Centralnoj dolini gde se očekuje još veća opasnost narednih dana.

Niz oluja doneo je kišu i sneg u Kaliforniju krajem decembra, prekidajući struju, zatrpavajući puteve, pokrećući klizišta i noseći otpad.

Predsednik SAD Džozef Bajden proglasio je veliku katastrofu u Kaliforniji i naredio da federalna pomoć dopuni tamošnju za oporavak pogođenih područja.

Dogodilo se najmanje 19 smrtnih slučajeva povezanih sa olujom.

Ipak suvi dani su u ovonedeljnoj prognozi za Kaliforniju počevši od utorka.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.