AAA

ZELENA-SRBIJA | 20.01.2023 21:20 > 20.01 21:26

Britanski naučnici: Pomor kraba na severoistoku Engleske verovatno nije posledica zagađenja

 Britanski naučnici ne smatraju da je zagađenje dovelo do pomora nekoliko hiljada kraba koje je more izbacilo na plaže severoistočne Engleske, ali isto tako nisu sigurni šta je izazvalo ovaj neuobičajeni događaj, navodi se u njihovom današnjem saopštenju.

Ljuskari su pronađeni mrtvi ili umirući na potezu od 70 kilometara obale krajem 2021. godine, a neki od njih su se na neubičajen način trzali u ropcu.

Ekolozi sumnjaju da su pomor izazvale otrovne materije, potencijalno oslobođene radom bagera tokom širenja luke u industrijskoj zoni grada Tisid.

Istraživanje koje su prošle godine sproveli naučnici uz pomoć ribarske industrije ukazalo je da je izumiranje možda izazvao piridin, industrijski otrov, izliven u more zbog rada bagera na ušću reke Tis.

Međutim, grupa naučnika i industrijskih stručnjaka koju je okupila britanska vlada saoštila je da nije našla dokaze da su pomor izazvali otrovi.

Prema njenim nalazima, "veoma je malo verovatno" da su uzrok piridin ili neki drugi toksin.

"Prosto nismo našli dokaz prisustva visoke koncentracije piridina u priobalnim vodama", rekao je hemičar Krispin Holsal (Crispin Halsall) sa Univerziteta Lankaster koji je radio na izveštaju.

Naučnici su zaključili da je "gotovo potpuno neverovatno" da je nekakav novi patogen, nepoznat u britanskim vodama, bolest ili parazit izazvala smrt hiljada kraba, i naveli da oni nisu bili u stanju da identifikuju da li je neki patogen doveo do pomora, i da li se uopšte radi o patogenu.

"Došli smo do verovatno više pitanja nego odgovora", izjavila je istraživač sa britanskog Nacionalnog centra za okeanografiju Tami Horton (Tammy Horton).

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.