AAA

ZELENA-SRBIJA | 26.01.2023 16:50 > 26.01 16:50

Radnici gradske čistoće u Zagrebu prekinuli štrajk, gradonačelnik s njima prikupljao otpad


Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas se s radnicima Čistoće dogovorio da prekinu četvorodnevni štrajk, a potom s njima krenuo u prikupljanje nagomilanog otpada.

"Ja sam na edukaciji kao pomoćni radnik da bih bolje razumeo sve probleme s kojima se radnici susreću. Nisam Milan Bandić (pokojni gradonačelnik) koji je učio radnike kako da rade, ja sam ovde da ja naučim", rekao je Tomašević novinarima.
On je tako odbacio kritike da se ponaša poput svog prethodnika, populističkog gradonačelnika Bandića, protiv čijeg se načina upravljanja gradom borio dok je bio u opoziciji.

Obučen u radno odelo, Tomašević je potom zajedno s radnicima skupljao otpad, ulazio u bokseve s kantama, vadio kese iz kontejnera i bacao ih u kamione.

Radnici zagrebačke Čistoće, koji od ponedeljka nisu odvozili otpad, danas su se vratili na posao pošto su postigli dogovor o prekidu štrajka.

Oni su obustavili rad u znak solidarnosti s trojicom svojih kolega koje su dobile vanredni otkaz zbog povrede radne dužnosti, ali su u utorak uz odluku da se radnici vrate na posao, što je uprava prihvatila, izneli 11 novih zahteva uz povećanje plata i materijalnih prava.

Gradonačelnik Zagreba danas im je dao pisanu potvrdu da neće biti sankcija zbog nezakonitog prekida rada, kao i da će zasad biti ispunjeno pet zahteva, među ostalim, sistematizacija u roku od 30 dana, bolja oprema i donošenja detaljnih uputstava o izvođenju radnih operacija.

U idućih mesec dana biće nastavljeni razgovori o glavnim zahtevima, među ostalim, o povećanju osnovice za najmanje 12 odsto, stalnom dodatku od 200 evra i povećanju koeficijenata na 1,80 na prvu grupu složenosti poslova, odnosno na 2,40 za drugu grupu složenosti poslova (vozači).

"Potpisao sam da se pet zahteva odmah ispuni, a o ostalih šest razgovaraće se u idućih mesec dana, da se vidi kako u što većoj meri ispuniti zahteve, a da to ne bude neodrživo za Holding i Čistoću", rekao je Tomašević.

Uprava Čistoće prethodnih dana izašla je s podatkom da su radnici već od ovog meseca dobili materijalna povećanja, pa da je tako prosečna neto plata za komunalnog radnika 990 evra, a za vozača 1.240 evra.

Pojedini radnici su to u izjavama novinarima demantovali tvrdeći da rade za oko 750 evra, a da eventualno vozači, sa svim dodacima i prekovremenim satima, mogu mesečno da zarade oko 200 evra više.

Prema posledjnim podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj je prosečna neto plata u novembru 2022. bila 1.050 evra (7.914 kuna).

U Zagrebu je prosečna plata viša u osnosu na Hrvatsku, ali su poslednji zvanični podaci izneti za oktobar kada je prosečna plata iznosila 1.187 evra (8.944 kune).

U odnosu na prosečnu mesečnu platu za oktobar na nivou Hrvatske, prosečna zagrebačka neto plata bila je veća za 1.199 kuna (160 evra).

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.