AAA

ZELENA-SRBIJA | 05.02.2023 17:30 > 05.02 17:30

Španija: Grupe za zaštitu prava životinja traže veću zaštitu i za lovačke pse


Grupe za zaštitu prava životinja i vlasnici prodavnica kućnih ljubimaca danas su svako iz svojih razloga protestovali zbog predloga novog zakona o dobrobiti životinja kojim su, na zahtev lovaca, iz zakona isključeni lovački psi.

Hiljade demonstranata su u glavnom Madridu i još desetak gradova protestovale pod sloganom "Isti psi, isti zakon".
Demonstranti su pozvali državu da i lovačke pse obuhvati zakonom o zaštiti životinja koji podiže kazne za zlostavljanje životinja na 200.000 evra i uvodi moguće kazne od dve godine zatvora za počinioce najtežih dela.

Pažnju javnosti privuklo je to što hiljade hrtova bude napušteno kada se završi lovna sezona tokom koje se koriste za lov na zečeve i fazane.

Portparol platforme "Zabrana lova" Dejvid Rubio rekao je da Španija nije samo jedina preostala država u Evropi koja dozvoljava da obučeni psi po komandi sami love divlje životinje, već je i rekorder po broju napuštenih pasa.

S druge strane, protiv predloga zakona o dobrobiti životinja su protestvali i vlasnici prodavnica kućnih ljubimaca. Oni smatraju da će biti primorani da zatvore svoje raadnje pošto budući propis samo licenciranim odgajivačima dozvoljava da prodaju mačke, pse i feretke. Hiljade radnih mesta će, kažu, biti izgubljene, a crno tržište kućnih ljubimaca i egzotičnih životinja će rasti.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.