AAA

ZELENA-SRBIJA | 06.01.2017 19:40 > 06.01 19:55

Uginula orka ubica koja je promenila budućnost vrste (VIDEO)


Zvaničnici američkog akvarijuma "Si vorld" (Sea World) saopštili su danas da je uginuo Tilikum, mužjak orke koji je 2010. godine ubio svog trenera i bio glavni junak dokumentarnog filma koji je promenio stav javnosti o držanju kitova ubica u zarobljeništvu.

Uzrok smrti kita nije poznat, ali je planirana obdukcija. Kako se navodi u saopštenju zabavnog parka "Si vorld" u Orlandu, 36-godišnji Tilikum je imao ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući i upornu i komplikovanu infekciju pluća.

Tilikum je promenio budućnost orki, ugrožene vrste morskih sisara u zarobljeništvu. Javnost se šokirala kada je on 2010. godine tokom predstave u "Si vorldu" pred nekoliko hiljada gledalaca ubio ženu-trenera Doun Brenšo. Usred nastupa on je zgrabio Brenšo za ruku, svukao je sa platforme, potopio je i držao je pod vodom dok se nije udavila. 

Tri godine kasnije na festivalu "Sandens" prikazan je dokumentarni film o životu Tilikuma, uhvaćenog pre oko 25 godina kod obale Islanda, i nastradale dreserke. Film "Blekfiš" (Blackfish) preispituje da li mučan život tih inteligentnih životinja u zarobljeništvu dovodi do povećanja agresije prema ljudima i drugim orkama.


Nakon emitovanja dokumentarca mnogi zabavljači raskinuli su saradnju sa "Si vorldom", "Soutvest erlajns" (Southwest Airlines) je okončao svoju dugogodišnju saradnju sa parkom, smanjen je broj posetilaca, a povećan broj aktivista koji traže zatvaranje akvarijuma. 

Usled osetnog pada profita, početkom 2016. godine Si Vorld je najavio da će usled promene u stavu javnosti ukinuti nastupe sa kitovima-ubicama, kao i opsežan program uzgoja tih sisara u zarobljeništvu u komercijalne svrhe.

Ogromni Tilikum, dug više od sedam metara i težak preko osam tona, bio je deo ovog programa sa 14 svojih potomaka. 

Smrt Daun Brenšo nije jedina vezana za najpoznatijeg svetskog mužjaka orke: čovek koji se 1999. godine noću ušunjao u "Si vorld", nadjen je ujutru mrtav na Tilikumovim ledjima.

Pre nego što je prebačen u Orlando, 1992. godine, Tilikum je držan u kanadskom "Silendu", gde su on i još dve ženke orke ubile dresera udavivši ga kada je upao u vodu. "Silend" je ubrzo zatvoren.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.