AAA

ZELENA-SRBIJA | 24.01.2017 13:10 > 24.01 13:26

Džinovske vidre velike kao vuk živele u Kini

Snažnih vilica, teška i velika kao vuk, bila je džinovska, praistorijska vidra čiji bi fosilni ostaci otkriveni u Kini mogli baciti novo svetlo na evoluciju sisara.

Fosil te životinje, nazvane "Siamogale melilutra" nadjeni su u pokrajini Junan, na jugozapadu Kine, piše u najnovijem broju britanski naučni časopis "Journal of Sistematic Palaeontology". Nadjeni su cela lobanja, zubi, donja vilica i druge kosti.

Arheolozi su te ostatke otkrili 2010. godine u jednom rudniku uglja, prenela je agencija Sinhua.

Ustanovili su da je taj sisar živeo pre šest miliona godina i da je bio težak oko 50 kilograma što je više od današnje vidre, a bio je "veličine vuka", navodi agencija.

Taj nalaz može pomoći naučnicima da rekonstruišu istoriju evolucije lasica, porodice sisara u kojoj su i vidre i jazavci.

"Novo otkriće omogućava priznavanje retkog 'ogranka' (evolucione grupe) vidri, i pruža mogućnost da se istraži odnos nekoliko zagonetnih fosila lasica koje se sada smatraju srodnicima jazavaca ili vidri", navodi se u časopisu.

Moćne čeljusti i krupni zubi verovatno su koristili toj drevnoj životinji da drobi velike školjke ili druge slatkovodne mekušce, rekli su kineski i američki istraživači uključeni u studiju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.