AAA

ZELENA-SRBIJA | 16.03.2017 22:20 > 16.03 22:22

Više od dva miliona ptica ubijeno na Kipru prošle jeseni

Na Kipru su u jesen 2016. godine ubijena 2,3 miliona ptica od čega 800.000 na teritoriji jedne britanske vojne baze, objavile su danas ekološke organizacije.

Krivolov je zabranjeno na tom sredozemnom ostrvu koje je mesto velike migracije ptica, ali ptice-pevačice, uključujući kosove i crnokape grmuše mnogi hvataju mrežama ili lepkom na granju i od njih prave prženo jelo "ambelopulja" što je takodje zabranjeno.

Diskretno nudjen u nekim restoranima, tanjir s desetak ptica košta 40 do 80 evra. Ta ilegalna trgovina je zvanično procenjena na 15 miliona evra godišnje.

Krivolov je prošle jeseni dostigao rekordni nivo, ukazale su organizacije "BirdLife" Kipar i britansko Kraljevsko društvo za zaštitu ptica (RSPB).

Džonatan Hol iz RSPB je pozvao britansku vladu da "okonča nelegalno ubijanje ptica u Dekeliji" britanskoj vojnoj bazi na jugu ostrva.

Najefikasniji način da se suzbije krivolov bi bilo da se poseku akacije koje sade lovci da bi privukli ptice, smatraju nevladine organizacije koja osudjuju komandu britanske baze što se ne bori protiv lovokradica.

Britanski Ministarstvo odbrane je odgovorilo da se britanska vojska na ostrvu bori protiv "nelegalne trgovine pticama", naglasivši "rekordan broj hapšenja, kazni i oduzimanja opreme" prošle godine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.