AAA

ZELENA-SRBIJA | 12.06.2015 11:20 > 12.06 12:56

Japan odlaže demontiranje Fukušime

Japanska vlada danas je odobrila nove rokove za sanaciju oštećene nuklearne centrale Fukušima, i prihvatila da se za dve do tri godine odloži uklanjanje upotrebljenog nuklearnog goriva iz podzemnih bazena zbog kompleksnosti operacija.

Tokijska elektro kompanija Tepko (Tepco) koja je izvadila svo preostalo gorivo iz bazena reaktora broj 4, planirala je ove godine da počne sa istim postupkom za reaktor broj tri ali je tražila odlaganje jer tehničke pripreme za taj kompleksan posao traju duže nego što je bilo predviđeno.

Nuklearna elektrana Fukušima Daiči (Jedan) koja ima šest reaktora teško je oštećena poplavom posle cunamija od zemljotresa marta 2011, što se smatra najtežom nuklearnom katastrofom u svetu od Černobila 1986.

Prema novom planu sanacije ove nuklearne elektrane, koji je japanska vlada danas prihvatila, operacija vađenja nuklearnog goriva iz reaktora broj tri odlaže se za 2017. ili početak 2018. godine.

Takođe je odloženo vađenje goriva iz bazena reaktora broj jedan, koje će po novom planu početi 2020. ili 2021. umesto 2017. i 2018. Za bazen reaktora broj dva zadržana je 2020. godina kao rok.

Bazeni reaktora jedan i tri, uništenih marta 2011. godine, sadrže pšotrošeno nuklearno gorivo, ali pre no što se ono izvadi, treba ukloniti ruševine i instalirati specijalnu opremu. Uz to mora da se razvije oprema i tehnologija koja može da funkcioniše u okruženju sa opasno visokim nivoom radijacije, za šta je potrebno koristiti uređaje na daljinsko upravljanje.

Tepko planira da počne vađenje goriva iz jezgra reaktora broj jedan 2021. godine, odnosno deset godina posle cunamija od 11. marta 2011.

Potrebna sredstva za ove radnje biće utvrđena tokom 2018. godine, navela je kompanija koja i dalje procenjuje da će biti potrebno 30 do 40 godina da se potpuno demontira oštećena nuklearna elektrana Fukušima Daiči.

Od ukupno šest reaktora centrale, jezgra tri reaktora, od jedan do tri, istopila su se i ne zna se tačno dokle je iscurela nuklearna supstanca, ni kako je izvaditi.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.