AAA

ZELENA-SRBIJA | 13.04.2017 23:50 > 14.04 00:30

Kvebek priprema zabranu pasa rase pitbul

Vlada kanadske pokrajine Kvebek će zabraniti pse rase pitbul i ograničiti pravo na posedovanje "opasnih pasa" uopšte, najavio je danas Martin Koato, ministar za javnu bezbednost Kvebeka.

Posle "tragedija koje su se desile poslednjih nekoliko meseci", Vlada će "predložiti strog okvir za držanje pasa koji se smatraju opasnim za stanovništvo", što može ići do "zabrane određenih vrsta pasa", rekao je Koato na konferenciji za štampu.

Posle smrti jedne žene u blizini Montreala juna 2016, koju je napao pitbul, i nekoliko drugih ozbiljnih slučajeva, opštine su zatražile pravni okvir za regulisanje zatvaranja pasa.

Ta smrt "nas je uverila da je potrebno zabraniti pse rase pitbul", rekao je ministar.

Predlog zakona predviđa "uspostavljanje kontrolnih mera koje će se primenjivati na sve pse" u skladu sa "stepenom opasnosti".

Vlada je utvrdila četiri kategorije: "Zabranjeni psi" (tipa pitbula), "opasni psi" (registrovani kao takvi posle nekog incidenta), "potencijalno opasni psi" (na osnovu rase) i "ostali psi".

Lekari i veterinari će obaveštavati opštine o slučajevima ujeda i drugim napadima pasa na ljude, a moraće da ih usmrte u slučaju smrti ili teške povrede čoveka.

Gradovi će po budućem zakonu imati pravo da uvedu i strože propise, rekao je ministar.

Susedna pokrajina Ontario, najmnogoljudnija u Kanadi, zabranila je pitbulove 2005. godine. Ta rasa je zabranjena i u velikim kanadskim gradovima kao što su Edmonton, Vinipeg, Ričmond i Šerbruk.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.