AAA

ZELENA-SRBIJA | 17.04.2017 12:15 > 17.04 12:27

Naučnici: Japansko vulkansko ostrvo ključno za opstanak korala

Vode oko malog ostrva Šikine u Japanu mogu biti ključne za opstanak koralnih grebena, ocenili su naučnici.

Morsko dno kod Šikine je "živa laboratorija" za istraživačku ekspediciju koja traži način da zaštiti korale od efekata klimatskih promena.

Šikine nudi jedinstvene uslove koje stvaraju podvodni vulkani koji izbacuju ugljen-dioksid u neke od zaliva čineći ih manje alkalnim, i tako će, prema rečima naučnika, doći do uticaja neograničene emisije ugljenika na svetske okeane do 2100. godine.

Gomilanje ugljen-dioksida zbog emisije gasova staklene bašte ili podvodne vulkanske aktivnosti podiže temperaturu i menja hemijski sastav okeanske vode u procesu zvanom acidizacija, a naučnici kažu da vode oko Šikinea daju uvid u ponašanje podvodnog sveta uključujući i korale, u takvim uslovima.

Japanski korali tako mogu dati važne podatke o podvodnom životu što može biti ključno za spas australijskog Velikog koralnog grebena koji se nalazi u opasnosti od "izbeljivanja", procesa u kom korali pod pritiskom viših temperatura mora odbacuju alge koje u njima žive i kojima se hrane.

Naučnici su rekli da je greben dve godine zaredom gubio boju i da će oporavak biti gotovo nemoguć.
Koralni grebeni zauzimaju manje od 0,2 odsto okeanskog dna, ali su dom za oko 30 odsto vodenog biljnog i životinjskog sveta, kao izvor hrane i zaštita od predatora.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.