AAA

ZELENA-SRBIJA | 06.05.2017 11:30 > 06.05 12:11

SAD i dalje prisustvuju klimatskim pregovorima, ali se čeka odluka o napuštanju sporazuma

SAD će nastaviti da prisustvuju sastancima Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, iako predsednik Donald Tramp razmišlja o povlačenju iz sporazuma o smanjenju emisije štetnih gasova.

SAD će imati predstavnike na sastanku u Bonu u ponedeljak, čija je tema sprovodjenje Pariskog klimatskog sporazuma, a Trampovi savetnici sastaće se u utorak i razmotriti šta da rade s tim medjunarodnim dogovorom, izjavili su zvaničnici.

Oprečni signali pokazuju da američka administracija pokušava da sve opcije ostavi otvorenim dok Tramp ne odluči da li da se povuče iz sporazuma.

Iako je Tramp zagovarao napuštanje sporazuma, ostavio je svojoj ćerki i savetnici Ivanki Tramp da pokrene proces revizije tog dokumenta, prema rečima visokog zvaničnika. Cilj je da Tramp dobije informacije i od vladinih stručnjaka i od privatnog sektora pre nego što donese odluku.

Ivanka Tramp će u okviru toga u utorak imati sastanak sa šefom Agencije za zaštitu životne sredine Skotom Pruitom, koji je glavni zagovornik napuštanja sporazuma.

SAD će na klimatske pregovore UN sledeće sedmice poslati mnogo manju delegaciju nego ranijih godina, rekao je zvaničnik Stejt departmenta koji nije želeo da bude imenovan.

Zvaničnik je rekao da su SAD usredsredjene da na sastanku u Bonu ne bude doneta nikakva odluka koja bi "prejudicirala buduću politiku" SAD, ugrozila konkurentnost amerčkih kompanija ili ograničila američki ekonomski rast.

Prema Pariskom sporazumu, koji su svetski lideri potpisali 2015, zemlje su se dogovorile da ograniče emisije štetnih gasova, ali ta obećanja nisu obavezujuća.

SAD bi prema tom sporazumu trebalo da do 2025. smanje emisije za 26 do 28 odsto u odnosu na 2005. godinu.

Tramp je tokom predizborne kampanje pretio da će napustiti sporazum, ali od kada je ušao u Belu kuću govorio je da ga proučava i da će uskoro doneti konačnu odluku.

Čak iako odluči da se povuče iz sporazuma, dugoročan proces izlaska i druge ugovorne obaveze znače da bi SAD ostale u sporazumu najmanje do novembra 2020, kada bi otprilike bili održani i novi izbori za američkog predsednika.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.