AAA

ZELENA-SRBIJA | 08.05.2017 18:30 > 08.05 18:33

Klimatski pregovori pod okriljem UN počeli neizvesnošću oko pozicije SAD

Razgovori o sprovodjenju Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena počeli su danas u Bonu neizvesnošću da li su SAD na čelu s predsednikom Donaldom Trampom i dalje posvećene dogovoru iz 2015. godine.

Tokom deset dana razgovora predstavnici zemalja potpisnica će pokušati da se dogovore kako da se sprovede Pariski sporazum o smanjenju emisije štetnih gasova, dogovor u kojem je vodeću ulogu imala vlada prethodnog američkog predsednika Barak Obame.

Pariski sporazum poziva na ograničenje povećanja prosečne globalne temperature od Industrijske revolucije na dva stepene Celzijusa ili manje.

Patrisija Espinosa, šefica Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama, rekla je da je važno da se ostvari napredak o praktičnim detaljima sporazuma pre godšinjeg klimatskog samita u novembru.

Espinosa nije želela da govori o posledicama mogućeg povlačenja SAD iz pregovora ili Pariskog sporazuma.

Američki zvaničnici sutra u Vašingtonu treba da razgovaraju da li da se SAD povuku iz Pariskog sporazuma za koji je Tramp ranije rekao da će ga "poništiti" ili da nadju način da odustanu od ciljeva u emisiji štetnih gasova koje je postavila Obamina administracija.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.