AAA

ZELENA-SRBIJA | 12.05.2017 16:15 > 12.05 16:45

Konjsko meso u restoranu u Pitsburgu izazvalo burne reakcije

Restoran u Pitsburgu uskomešao je javnost nakon što je televizija KDKA-TV javila da je za večeru služeno konjsko meso.

Restoran "Cure" je u ponedeljak organizovao specijalnu večeru za koju su spremali kuvari iz Kanade, a jedno od jela na meniju bio je tartar biftek od konjskog mesa na kvebečki način.

Aktivistkinja za prava konja Džoj Braunštajn rekla je da se razgnevila kada je čula da je servirano konjsko meso. On je rekla da u SAD ne postoje klanice za konje.

Takodje je istakla da se ljudi koji jedu konjsko meso, mogu otrovati veterinarskim lekovima koji se daju konjima.

Kuvar i vlasnik restorana "Cure" Džastin Severino objavio je saopštenje u kojem navodi da je meso dobijeno sa "održive farme konja" u Kanadi i naglasio da servirano jelo "nije deo redovnog menija".

Konjsko meso sprema i u drugim zemljama.

Braunštajn je na internetu pokrenula peticiju za zabranu konjskog mesa u restoranima u Pensilvaniji. 

Iako se u SAD nema klanica za konje, po podacima društva za zaštitu životinja ASPCA, izmedju 2012. i 2016. godine, u proseku je 137.000 konja godišnje transportovano iz Amerike na klanje u Kanadu i Meksiko. Većinom su to bili penzionisani ili povredjeni trkački konji i ostareli kućni ljubimci.

Pored toga što taj transport traje više od 24 sata u veoma lošim uslovima, gde se životinje prevoze u pretrpanim kamionima bez hrane, vode i odmora, meso životinja koje nisu gajene za ljudsku ishranu često se prepakuje ili ubacuje u proizvode od mešanog mesa, a potom izvozi u Evropu i SAD, navodi portal Newstarget.

Zbog specifične uloge konja,posebno u sportu, u njihovom mesu su lekovi i druge hemikalije opasne po ljude, te veliki broj organizacija za zaštitu životinja traži potpunu zabranu konjskog mesa, ne samo zbog okrutnosti, već i zbog potencijalnih zdravstvenih posledica za potrošače.

KOMENTARI

Broj komentara : 1

Veganka12/05/2017 20:22

A u čemu je razlika između klanja konja i svinje, krave, jagnjeta?Ovi licemerni zaštitnici prava konja jedu sve druge żivotinje redom, i to im ne smeta!
http://www.youtube.com/embed/t0FRfwF9G5A?start=2

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.