AAA

ZELENA-SRBIJA | 13.05.2017 21:55

Hiljade demonstranata u Madridu traže zabranu borbi s bikovima


Hiljade aktivista za prava životinja protestovale su danas u Madridu zahtevajući zabranu borbi s bikovima koride koja ima dugu tradiciju u Španiji.

Demonstranti su prošli kroz centar španskog glavnog grada, a nekoliko grupa aktivista poslalo je jasnu zajedničku poruku: "Borbe s bikovima su nasilje i vi ga možete zaustaviti."

Borci za prava životinja smatraju da su te krvave borbe očigledan vid okrutnosti prema životinjama, pošto se bikovi na kraju te gladijatorske predstave ubijaju zarivanjem mača u srce.

Matadori koji se bore s bikovima, slavljeni su ako uspeju da ubiju bika iz prvog pokušaja, a neki ne uspevaju ni sa više uboda mačem u srce.

Demonstranti su takodje zahtevali promenu zakona da bi okrutnost prema životinjama postala krivično delo i u Španiji.

Današnji protest u Madridu ukazuje na sve veću podelu u španskom društvu: na one koji borbe s bikovima vide kao čist oblik okrutnosti prema životinjama, i na one koji brane koridu kao deo tradicionalne kulture Španije.

Jedna od organizatorki protesta, Laura Gonsalo, pozvala je dav se smesta obustave sve borbe s bikovima, rekavši da je vreme "da se celo društvo ujedini i kaže 'Dosta!' (borbi s bikovima)".

Ona je dovela u pitanje motiv za nedavnu odluku španske vlade koja je smanila porez na organizovanje borbi s bikovima.

Duga tradicija koride u Španiji je zakonom iz 2013. godine proglašena delom njenog kulturnog nasledja.

Levičarska gradonačelnica Madrida Manuela Karmena još nije zabranila borbe s bikovima, ali je ukinula godišnje subvencije za njihovu promociju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.