AAA

ZELENA-SRBIJA | 11.06.2017 19:05

Grčko selo evakuisano zbog urušavanja rudnika

Desetine seljana u severozapadnoj Grčkoj su evakuisane pošto se urušio obližnji rudnik lignita.

Sva 182 stanovnika sela Anargiri su smeštena u hotele posle napuštanja svojih kuća, od kojih su neke već propale u nestabilno tlo, rekao je zvaničnik Mesne zajednice je za AP.

"Neke kuće su pukle napola", rekao je Jorgos Pinopulos, zamenik predsednika Mesne zajednice.

Vlada je pre šest godina upozorila da je rudnik opasan i da stanovnike sela treba premestiti. Donet je i zakon koji bi omogućio da se selo preseli na eksproprisano zemljište, a da troškove preseljenja podele na pola grčka država i državno elektroprivredno preduzeće DEI koje upravlja rudnikom.

Ali, ništa nije urađeno da se zakon sprovede, a država je tvrdila da nema novca zbog finansijske krize koja je zahvatila Grčku 2008. godine.

Pošto su seljani prinudno evakuisani u subotu uveče, ministar za okolinu i energetiku Jorgos Statakis je danas, posle savetovanja sa upravom DEI, objavio da je neophodno da odmah počne eksproprijacija zemljišta da bi se selo preselilo na sigurniji teren, što će se obaviti uredbom zakonodavne snage.

"Ako se sprovede to što je ministar najavio, mi smo zadovoljni", rekao je Kostas Teodoris, gradonačelnik opštine Amindea, u kojoj je rudnik.

Preduzeće DEI je u subotu objavilo da je rudnik radio do 3. juna, kada je zatvoren iz bezbednosnih razloga. Kompanija je dodala da je urušavanje počelo u subotu ujutro i da je mnogo veće nego što se očekivalo oko 80 miliona kubnih metara zemlje.

Odronjavanje i danas traje. "DEI nam je reklo da će se nastaviti još četiri do pet dana. Tek tada ćemo moći da u potpunosti procenimo štetu", rekao je Teodoridis.

Nekim stanovnicima je dozvoljeno da danas odu u selo po stvari, ali policija je blokirala prilazni put i to do 24. jula.

Selo je pre nekoliko godina imalo 700 stanovnika, ali ga mnogi napustili, u strahu da će im rudnik progutati kuće. Preostali meštani su uglavnom bili pastiri, ovčari, a neki su živeli od pčelarstva i pakovanja poljoprivrednih proizvoda.

Sagorevanje lignita u termo-centralama je glavni izvor električne energije u Grčkoj, uprkos tome što dim i pepeo veoma zagađuju. Mlaki pokušaji države da ga zameni gorivom iz obnovljivih izvora su naišli na žestok otpor, posebno u pokrajini Zapadnoj Makedoniji, gde je većina rudnika lignita i termo-elektrana, te i hiljade radnih mesta zavisnih od njih.

Sindikat zaposlenih u DEI se takođe protivi promeni. Početkom ovog meseca taj grčki sindikat je podržao odluku predsednika SAD Donalda Trampa da napusti svetski Pariski sporazum o klimi, rekavši da su klimatske promene "mit" koji propagiraju poslovni interesi nastojeći da "na štetu manje moćnih" profitiraju od "zelenog rasta".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.