AAA

ZELENA-SRBIJA | 31.07.2017 18:40

Istraživanje: Do 2100. godine rast globalnih temperatura za više od dva stepena

Globalne temperature verovatno će biti povećane za više od dva stepena Celzijusa do kraja ovog veka, pokazala su nova istraživanja.

Taj zabrinjavajući zaključak nakon dva istraživanja sprovedena različitim metodama objavljen je u časopisu "Nejčer klajmat čejndž" (Nature Climate Change).
Jedno od ta dva istraživanja pokazalo je da se porastu temperature od dva stepena pripisuju šanse od 95 odsto, preneo je Si-En-En (CNN).

Prema rezultatima drugog istraživanja, Zemlja bi nastavila da se zagreva i temperatura bi bila povećana za dva stepena do 2100. godine čak i ako bi ljudi sada naprasno prestali da koriste fosilna goriva.

"Čak i kada bismo prestali da koristimo fosilna goriva, Zemlja bi nastavila polako da se zagreva", rekao je autor drugog istraživanja Torsten Mauricen.

Oba istraživanja sprovedena su pre nego što je američki predsednik Donald Tramp saopštio da će se SAD povući iz Pariskog sporazuma.

U Parizu je u decembru 2015. godine postignut sporazum koji predvidja ograničenje rasta temperature u svetu ispod dva stepena Celzijusa, uz mogućnost ograničenja rasta i na 1,5 stepeni.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.