AAA

ZELENA-SRBIJA | 18.08.2017 11:25

Puštanje zmajeva za Dan nezavisnosti Indije ranjava veliki broj ptica


Indijska tradicija puštanja zmajeva iznad glavnog grada Nju Delhija svake godine na Dan nezavisnosti, 15. avgust, dovodi do povredjivanja velikog broja ptica koje uleću u oštre žice zmajeva.

Medju povredjenim pticama su najčešće golubovi, ali ima i vrana, orlova i papagaja, a o njima se brine Milosrdna bolnica za ptice.

Bolnica u dvorištu hrama Digamber Djain, u staroj četvrti Nju Delhija, koja se oslanja na donacije, cele godine leči životinje od povreda dobijenih u napadima životinja ili od uletanja u ventilatore.

Ipak, u nju svakog avgusta dospevaju stotine novih ptica koje su isekle žice zmajeva.

Upravnik bolnice Sunil Kumar Djain rekao je da je ove godine stiglo "oko 700 ptica za svega tri dana" u vreme Dana nezavisnosti Indije i da je oko 15 odsto njih uginulo.

Puštanje zmajeva je popularno širom indijskog potkontinenta, a ljudi se u tome i takmiče. Neki od njih prekrivaju zmajeve delovima stakla ili metala, u cilju obaranja suparničkih zmajeva.

Ta takmičenja mogu da budu opasna, a prošle godine su tri čoveka poginula pošto im je staklo sa zmajeva preseklo grkljane.

Vlasti Nju Delhija zbog toga su zabranile stavljanje stakla na zmajeve, ali nova pravila nisu pomogla pticama ove godine. 

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.