AAA

ZELENA-SRBIJA | 31.08.2017 16:15 > 31.08 16:27

U Amazonu za dve godine otkrivena 381 nova vrsta

Naučnici su tokom dvogodišnjeg istraživanja u regionu Amazona otkrili 381 novu vrstu, preneo je danas Bi-Bi-Si.

Pronadjeno je 216 do sada nepoznatih biljaka, 93 vrste riba, 32 vodozemca, 20 sisara, 19 gmizavaca i jedna vrsta ptice.

U izveštaju Svetske fondacije za prirodu (WWF) i brazilskog Mamiraua instituta za održivi razvoj, objavljenog u Sao Paulu, navodi se da se vrste otkrivane u proseku na svaka dva dana.

Autori izveštaja upozoravaju da su gotovo sve novootkrivene životinje i biljke nadjene u područjima koje ugrožava ljudska aktivnost. 

Rikardo Melo, koordinator za Amazon brazilskog ogranka WWF-a, rekao je da to što se još uvek otkriva stotine vrsta pokazuje da u tom regionu ima još mnogo posla i kao najveće opasnosti označio poljoprivredu i seču šume.

"Sve novootkrivene vrste  se nalaze u područjima u kojima ljudi uništavaju Amazon. To je veoma važno jer dokazuje da naša ekonomska aktivnost dovodi vrste do istrebljenja pre nego što uopšte saznamo za njih", rekao je Melo.

Izveštaj se pojavio u vreme oštre debate u Brazilu u vezi sa vadjenjem rude u prirodnim rezervatima.

Sud je juče suspendovao vladinu uredbu kojom bi rezervat Renka u istočnom Amazonu bio otvoren za komercijalno rudarstvo. Dekret koji je potpisao predsednik Mišel Temer su protivnici opisali kao "najveći napad na Amazon u prethodnih 50 godina". Vlada je najavila žalbu na odluku suda.

Amazonska prašuma je najveća na svetu i čuvena je po raznolikosti vrsta i staništa.

Rikardo Melo, koordinator za Amazon brazilskog ogranka WWF-a, rekao je da to što se još uvek otkriva stotine vrsta pokazuje da u tom regionu ima još mnogo posla.
Od 1999. do 2015. otkriveno je više od 2.000 novih vrsta.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.