AAA

ZELENA-SRBIJA | 06.09.2017 15:55 > 06.09 16:02

Uragan Irma načino veliku štetu na dva karipska ostrva (VIDEO)


Snažan uragan Irma već je izazvao velike poplave i štetu na nekoliko francuskih karipskih ostrva, saopštili su danas francuski zvaničnici.

Irma, koji važi za najsnažniji uragan koji je pogodio Atlantik, prvo je naleteo na ostrva Antigva i Barbuda, pre nego što je prešao na francusko ostrvo Sveti Vartolomej i francusko-holandsko ostrvo Sveti Martin, navodi agencija Bi-Bi-Si (BBC).

Na ostrvima Sveti Vartolomej i Sveti Martin načinjena je znatna štetau, izjavila je francuska ministarka za prekomorske teritorije Anik Žirarden.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolomb rekao je da su četiri najsolidnije zgrade na ostrvu Sent Martin uništene a da još nema vesti o mogućim nastradalim. Ministar je rekao da je moguće da bude još štete.

Uragan je otkidao krovove s kuća i prekinuo dalekovode na oba ostrva. Po navodima vlasti Gvadelupa i susednih ostrva vatrogasna stanica na Svetom Vartolomeju je pod metrom vode i nijedno vozilo za pomoć ne može da se kreće.

Kako se navodi, sedište vlade na Svetom Martinu je delimično uništeno i celo ostrvo nema struje. Struja je takodje delimično prekinuta na većem ostrvu Gvadelup gde je opasnost od uragana smanjena iako i dalje ima opasnosti od većih poplava.

Uragan kategorije pet, što je najviši stepen na skali jačine uragana, kreće se Karibima severozapadno brzinom od 22 kilometara na sat uz vetar brzine do 300 kilometara na čas. On dalje preti Britanskim Devičanskim ostrvima, istočnom delu Portorika i možda Haitiju.

"Oko" uragana, prečnika 50 kilometara, ostalo je oko sat i po nad ostrvom Sen Bartelemi i zatim se premestilo nad ostrvo Sent Martin.

Zbog uragana avion kojim papa Franja putuje za Kolumbiju, bio je primoran da promeni put leta.

Irma sada već važi za najjači uragan, snage koja do sada nije bilo na Atlantiku, prema službi  Meteo Frans.

Taj uragan je jači od uragana Luis iz 1995, Hugo iz 1989, i Harvi koji je nedavno pogodio Teksas i Luizijanu i u kome je poginulo najmanje 42 ljudi sa troškovima od nanete štete procenjenim na više od 100 milijardi dolara.

Razorna moć uragana će se danas još pojačati na ta dva ostrva, a vrhunac se očekuje večeras. Već su izmereni udari vetra brzine 360 kilometara na sat.

Dalje kretanje uragana nije sigurno, i ne zna se da li će pogoditi zapadnu ili istočnu obalu Floride, gde bi mogao da stigne oko vikenda.

Američki predsednik Donald Tramp je proglasio vanredno stanje na Devičanskim ostrvima, u Portoriku i na Floridi. Evakuacija sa ostrvlja Ki Vest, na krajnjem jugu Floride, već je u toku.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.