AAA

ZELENA-SRBIJA | 08.09.2017 12:55 > 08.09 13:00

Irma napreduje preko Kariba

Uragan Irma opustošio Karibe, "bez presedana" je po snazi i načinio je ogromnu štetu na brojnim ostrvima dok se još pouzdano ne zna koliko ima žrtava.

Prema izjavama vlada tih ostrva, trenutna okvirna procena je 12 mrtvih, sa dvoje mrtvih u Portoriku i četvoro na američkim Devičanskim ostrvima.

Gubici i šteta bi mogli da dostignu i 120 milijardi dolara u SAD i na Antilima, navodi agencija za istraživanje Enki risrč (Enki Research).

Klasifikovana u kategoriju pet, najveću moguću na skali snage ciklona, Irma je u sredu udarila ostrvo Barbudu vetrovima i do 295 kilometara na sat.

Premijer Antigve i Barbude Gaston Braun je juče rekao da je malo ostrvo "potpuno uništeno" i da je jedna osoba nastradala.

"Preživljavamo posledice klimatskih promena", rekao je on.

Nekoliko sati kasnije uragan je stigao do francuskog ostrva Sveti Vartolomej i francusko-holandskog Svetog Martina. Francuska meteorološka služba je registrovala udare vetra od 360 kilometara na sat.

Francuski premijer Eduar Filip je naveo da su "četiri stradale osobe" pronadjene na Svetom Martinu dok na Svetom Vartolomeju nije bilo žrtava. Spasilačke službe su za Sveti Martin objavile bilans od "osam mrtvih i 21 ranjenog".

Holandija je saopštila da je na njihovom delu Svetog Martina nastradala jedna osoba, a premijer Mark Rute je naveo da je šteta "enormna", aerodrom uništen a ostrvo odsečeno od sveta.

Prema francuskim zvaničnicima, "uništeno je 95 odsto ostrva Sveti Martin".

Prema podacima, Irma je stigla do Dominikanske republike, Haitija i Bahama, večeras ili sutra ujutru će doći do Kube, nakon čega bi trebalo da produži ka Floridi, Džordžiji i Južnoj Karolini u SAD.

Na mnogim mestima je naredjena evakuacija stanovništva.

Irma će biti "veoma destruktivna" kada stigne do obala Floride, naveo je šef američke agencije za hitne situacije Brok Long.

Danas i sutra će na oko 300 kilometara od Svetog Martina proći i uragan Hoze, koji je podignut u kategoriju dva sa vetrovima od 165 kilometara na sat.

Treći uragan, Katja, preti atlantskoj obali Meksika i mogao bi da pogodi više od milion ljudi u državi Verakrus.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.