AAA

ZELENA-SRBIJA | 11.09.2017 08:40 > 11.09 09:05

Uragan Irma počeo da slabi, Tramp proglasio stanje prirodne katastrofe u Floridi (VIDEO)


Američki predsednik Donald Tramp proglasio je rano jutros stanje prirodne katastrofe u Floridi, čime je omogućeno upućivanje dodatne pomoći u tu saveznu državu pogodjenu uraganom Irma. Uragan u širini od 400 kilometara pogodio je juče prvo istočnu stranu arhipelaga "Sunčane države" a krećući se ka zapadnoj strani počeo je da jenjava.

Do Floride je Irma stigla kao uragan četvrte kategorije, ali je jutros saopšteno da vetar slabi i da ne prelazi 160 kilometara na čas, kao i da je Irma prešla u uragan druge kategorije.

Američki predsednik je rekao i da će "vrlo brzo" otići na Floridu, gde nije prijavljena nijedna žrtva u naletu uragana, ali gde je više od 160.000 ljudi i dalje evakuisano.

Proglašenje stanja prirodne katastrofe izmedju ostalog znači da gradjani mogu da zatraže sredstva za privremeni smeštaj, obnovu domova i pozajmice s niskim kamatama da bi pokrili gubitke.

Uragan bi posle Floride trebalo da se kreće prema Džordžiji i Južnoj Karolini. Vanredno stanje uvedeno je u tim američkim državama.

U naletu Irme na Karbima su stradale 24 osobe. Uragan koji je nastao krajem avgusta smatra se jačim od snažnog uragana Haijan koji je 2013. godine pogodio Filipine.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.