AAA

ZELENA-SRBIJA | 11.09.2017 10:05 > 11.09 10:13

Uragan Irma i dalje slabi ali su upozorenja na snazi


Uragan Irma koji je stigao do zapada Floride danas je prešao u kategoriju jedan, ali i dalje predstavlja ozbiljnu pretnju, saopštili su američki zvaničnici. Centar uragana jutros je bio udaljen oko 40 kilometara severoistočno od grada Tampe, sa vetrom maksimalne brzine od 140 kilometara na čas.

Upozorenje na novo nevreme i dalje je na snazi u Floridi, gde je do danas evakuisano više miliona ljudi. Američki predsednik Donald Tramp proglasio je stanje prirodne katastrofe u toj saveznoj državi.

Pre nego što se obrušio na Sunčanu državu, u uraganu Irma na Karibima je stradalo 25 osoba deset u francuskim ostrvima Sveti Martin i Sveti Vartolomej, šest na britanskim teritorijama, četiri na američkim Devičanskim ostrvima, dve osobe u Portoriku i dve u holandskom delu Svetog Martina, kao i jedna na ostrvu Barbuda. Uragan je na severu Kube nosio krovove kuća, rušio zgrade i poplavio stotine kilometara priobalja.

Meteorolozi danas ocenjuju da Floridu ipak nije zadesio najgori scenario.

"Da je centar uragana bio samo 20 ili 30 milja istočnije, situacija bi bila mnogo gora", smatra Rajan Maui iz privatne meteorološke stanice "WeatherBell Analytics".

On je rekao da bi Florida moga da "zahvali" Kubi, gde se obrušio uragan pete kategorije.

I do Floride bi stigao uragan Irma kategorije pet da nije bilo Kube, navodi meteorolog.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.