AAA

ZELENA-SRBIJA | 13.09.2017 20:10

Glifada i druge atinske plaže teško zagadjene mazutom iz potonulog tankera


 Plaže Glifade i druge u priobalju Atine u Saronskom zalivu danas su teško zagadjene mazutom i teškim dizel-gorivom za brodove koje je isteklo iz tankera koji je nedaleko potonuo pre tri dana.Mali grčki tanker "Agia Zoni II", dugačak 91 metar, potonuo je iz nepoznatog razloga neposredno pošto je nedaleko od Pirejske luke isplovio s tovarom od 2.200 tona i 340 tona dizel-goriva za brodove.

Mazut je najpre u utorak stigao do obale obližnjeg ostrva Salamine kod kojeg je potonuo brod.

Danas, pošto se vetar okrenuo, debela naslaga mazuta i dizela je uz intezivan smrad stigla najpre do pirejske obale, a zatim i do desetina kilometara obala i plaža obližnjih južnih atinskih naselja, medju kojima i do turističke Glifade.

Grčki mediji prenose da je predsednik Opštine Glifada Jorgos Papanikolau još prošle noći alarmirao sve službe koje pokušavaju da posebnim plovećim barijerama uhvate plutajući mazut i smanje štetu.

Gradjani i turisti su pozvani da ne dolaze na obalu da ne bi smetali ekipama koje rade na barijerama, posipaju po moru hemikaliju koja razgradjuje naftu. Razmotavaju rolne posebne tkanine prukupljajući mazut koji prekriva i po desetak metara širine na peščanim plažama, o čemu grčki mediji objavljuju obilje gotovo nestvarnih fotografija i video-snimaka.

Danas je zasedala i medjuresorska komisija Vlade Grčke radi preduzimanja drugih mera.

Na poziv Vlade Grčke, Evropska unija je smesta na mesto ekološkog incidenta poslala poseban brod koji je već bio na vežbama u blizini, da pomogne grčkim službama.

Posada broda "ΑΚΤΑΙΑ Oil Spill Response Vessel" je danas već počela da s površine mora usisava plutajući mazut i dizel-gorivo izliveno iz potonulog tankera.

Čišćenje bi moglo da traje četiri meseca, izjavila je u utorak zvaničnica regionalne vlasti Vula Tutunci uz ocenu da se dogodila "ogromna ekološka i ekonomska katastrofa".

Protiv kapetana potonulog broda i prvog oficira pokrenut je krivični postupak zbog nemara.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.