AAA

ZELENA-SRBIJA | 17.11.2017 13:30 > 17.11 16:30

Svilanović: Regionalna saradnja ključna u borbi protiv klimatskih promena

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović ocenio je danas da je Zapadni Balkan podložan klimatskim promenama i dodao da je regionalna saradnja ključna za ublažavanje negativnih efekata klimatskih promena.

Svilanović je na regionalnoj ministarskoj konferenciji u Bonu predstavio studiju o tome šta očekuje Zapadni Balkan u narednih 100 godina, kakvo je pravo stanje i uticaj klimatskih promena na Srbiju i region.

Rezultati studije pokazuju da je stepen zagrevanja na Zapadnom Balkanu brži nego u nekim drugim delovima sveta, odnosno da je u poslednjih 60 godina prosečna temperatura u regionu porasla za 1,2 stepena, a da se kraja veka očekuje porast od četiri stepena, rekao je on i dodao da gradjani već osećaju konkretne posledice.

Govoreći o trendovima klimatskih promena, Svilanović je rekao da se uticaj zagrevanja pomera ka severu, što konkretno znači da su poljoporivreda i proizvodnja hrane u Srbiji posebno podložne visokim temperaturama.

"To su konkretne stvari koje su vrlo životne i koje će svako od nas osetiti. O tome danas razgovaramo i o tome kako da se svi u regionu okupimo i potražimo pomoć od EU", kazao je on.

Generalni sekretar RCC-a naveo je da Srbija najsporije sprovodi prilagodjavanje domaćih sa evropskim propisima o zaštiti životne sredine, prvenstveno zbog visoke cene koja je potrebna za ispunjavanje tih standarda.

"Jedan od razloga je visoka cena. Potrebno je mnogo novca da bismo se prilagodili tim standardima, ali s druge strane to je neophodno i trošak bi trebalo da bude kompenziran smanjenjem drugih troškova koje smo imali u poslednjih nekoliko godina zbog poplava i visokih temperatura", rekao je on.

Svilanović je rekao da ulaganje u zaštitu životne sredine ne treba da se posmatra samo kao izdvajanje, već i kao šansa za otvaraje takozvanih "zelenih poslova".

On je posebno naglasio značaj regionalne saradnje u borbi protiv klimatskih promena i dodao da "klima ne poznaje granice".

"Tu nijedna granična linija nema nikakav značaj", rekao je Svilanović.

Kako je naveo, visoka cena borbe protiv klimatskih promena se isplati i nije neophodna samo da bi Srbija ušla u EU, već i da bi zaštitila svoju poljoprivredu.


KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.