AAA

ZELENA-SRBIJA | 17.11.2017 15:20 > 17.11 16:18

Konferencija o klimi: Zapadni Balkan posvećen borbi protiv klimatskih promena

Gradjani Zapadnog Balkana osećaju posledice klimatskih promena i za borbu protiv negativnih efekata je potrebna saradnja svih zemalja u regionu, ocenjeno je danas na ministarskoj konferenciji u Bonu o klimatskim promenama na Zapadnom Balkanu.

Na skupu je potvrdjena Deklaracija o ekološkom i klimatskom delovanju na Zapadnom Balkanu. Učesnici su se složili da postoji potreba da se u regionu unapredi koordinacija postojećih inicijativa i projekata, ali i onih koji će biti pripremljeni radi ostvarivanja ciljeva strategije Jugoistočna Evropa 2020.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović rekao je u uvodnom obraćanju da današnji skup, koji se održava u istom gradu gde i Konferencija UN o klimi, ima simbolički značaj i pokazuje posvećenost regiona borbi protiv klimatskih promena.

On je rekao da su zemlje regiona često zaokupljene visokom politikom, pa teme važne za kvalitet života i zdravlje gradjana, poput zaštite životne sredine i klimatskih izazova često ne nailaze na dovoljno pažnje.

Istraživanje Balkanski barometar 2017, koje je RCC prošlog meseca predstavio u Briselu, pokazuje rast svesti gradjana u regionu o klimatskim promenama, naveo je Svilanović. Rezultati istraživanja pokazuju da 73 odsto gradjana shvata da su klimatske promene problem, a 77 odsto kompanija je već preduzelo neke mere za sprečanje negativnih efekata. Razlog tome je, kako je naveo, činjenica da gradjani osećaju posledice klimatskih promena.

Generalni sekretar RCC-a je kazao da prilagodjavanje evropskim standardima u oblasti zaštite životne sredine jeste skupo, ali da postoje dostupni fondovi i da se to ulaganje na kraju isplati.

Potrebno je uložiti više u borbu protiv klimatskih promena, čije negativne posledice utiču na bruto društveni proizvod u regionu, kako bi se smanjilo investiranje u saniranje posledica poplava, suša i drugih vremenskih nepogoda, rekao je Svilanović. 

On je ocenio da je borba protiv klimatskih promena prilika za otvaranje novih "zelenih poslova".

Ministar životne sredine Srbije Goran Trivan izjavio je da zemlje Zapadnog Balkana treba da ojačaju saradnju u borbi protiv klimatskih promena.

Trivan je rekao da je važnost saradnje u ovoj oblasti je potvrdjena činjenicom da je 2016. bila najtoplija godina u istoriji merenja sa temperaturom za više od jedan stepen iznad predindustrijskog perioda na globalnom nivou.

"Očekuje se da će se pokazati da je 2017. jedna od tri najtoplije godine ikada. Štaviše, možemo očekivati i da se negativan trend sa sve većim brojem nepogoda nastavi do 2060-tih", kazao je on.

On je dodao je da je formiranjem Ministarstva za zaštitu životne sredine Srbija pokazala odlučnost da se ozbiljno pozabavi ovim izazovima.

Madalina Ivanica iz Generalnog direktorata Evropske komisije za zaštitu životne sredine ohrabrila je zemlje Zapadnog Balkana da nastave da saradjuju u borbi protiv klimatskih promena.

Ivanica je rekla da je Komisija svesna izazova sa kojima se zemlje regiona suočavaju u ovoj oblasti i da Zapadni Balkan u EU treba da vidi saveznika u borbi protiv klimatskih promena.

Ministri zaštite životne sredine iz regiona i drugi govornici razgovarali su o nacionalnim i regionalnim prioritetima, politikama kojima će se odgovoriti na trenutne i buduće izazove, značaju regionalne saradnje i budućim aktivnostima do 2020.

Na skupu se razgovaralo i o primeni Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, regionalnim odgovorima na neizbežne klimatske promene, kao i budućim koracima i udruživanju snaga u zaštiti životne sredine.
KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.