AAA

ZELENA-SRBIJA | 01.12.2017 11:55

Obama žali zbog prekida u liderstvu SAD

 Bivši američki predsednik Barak Obama izrazio je danas žaljenje zbog "pauze u liderstvu" SAD u borbi protiv klimatskih promena, u svetlu odluke sadašnjeg predsednika Donalda Trampa da se Vašington povuče iz Pariskog sporazuma o klimi.

Otkako je u januaru napustio Belu kuću, Obama nije mnogo govorio o svom nasledniku, koji je od početka ukidao mere donete za vreme njegova dva mandata.

Medjutim, na konferenciji u Nju Delhiju, dobitnik Nobelove nagrade za mir iz 2009. stao je u odbranu Pariskog sporazuma, prvog pakta kojim su se sve zemlje obavezale da će ograničiti klimatske promene.

"To je sporazum koji iako imamo malu pauzu u američkom liderstvu našoj deci daje šansu da se brane od naglih promena na planeti", rekao je Obama na konferenciji.

Obama je bio jedan od arhitekata Pariskog sporazuma, koji su SAD ratifikovale samo dva meseca pre izbora Trampa za predsednika.

Tramp je u prošlosti klimatske promene nazivao "obmanom" a u junu je objavio povlačenje SAD iz sporazuma. To povlačenje može postati efektivno najranije u novembru 2020.

Odluka o napuštanju sporazuma je mnogo osporavana i u samim SAD, gde su veliki gradovi i pojedine savezne države objavile da će nastaviti da se pridržavaju preuzetih obaveza u smanjenju emisije štetnih gasova.

"Dobra vest je da u SAD imate države, kompanije, univerzitete i gradove koji nastavljaju da rade jer Amerika poštuje obaveze koje preuzme", rekao je Obama.

Pariski sporazum je usvojen u decembru 2015. a za cilj ima ograničenje globalnog zagrevanja na dva stepena u odnosu na predindustrijski period.

Obama se juče u Pekingu sastao sa kineskim predsednikom Si Djinpingom a sutra će u Parizu razgovarati s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. 

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.