AAA

ZELENA-SRBIJA | 10.01.2018 09:30

Kineske vlasti odbacile mogućnost izlivanja nafte iz zapaljenog tankera


Kineske vlasti odbacile su danas mogući rizik od izlivanja nafte iz iranskog tankera koji se zapalio posle sudara s drugim brodom kod obale Šangaja, i čiji 31 član posade se i dalje vodi kao nestao.

Tanker "Sanči" sa 136.000 tona lake nafte zapalio se u subotu uveče kada se sudario sa kineskim teretnim brodom, oko 300 kilometara od Šangaja.

Flotila brodova za spasavanje i čišćenje od mogućeg izlivanja nafte naišli su na toksična isparenja, kišu i jak vetar u uzburkanom moru što je otežavalo potragu za preživelim.

Od 32 člana posade, 30 Iranaca i dvoje Bangladešanaca, pronadjeno je samo jedno telo, saopštilo je sinoć kinesko ministarstvo saobraćaja.

Iranska kompanija čiji tanker se zapalio saopštila je da postoji još nade da se nadju preživeli medju 31 članom posade koji se i dalje vodi kao nestao, prenela je agencija AP.

Portparol iranske kompanije rekao je za AP sinoć da će spasioci verovatno pronaći preživele, i da se smatra da ima još nade pošto prostorija gde je motor nije zahvaćena požarom i nalazi se oko 14 metara pod vodom. On je rekao da se uporno radi na gašenju požara i spasavanju mogućih preživelih.

Kinesko Ministarstvo saobraćaja navelo je danas da nije primećeno nikakvo veće curenje nafte na površini mora. Ministarstvo je ranije javilo da postoji rizik da tanker, na kome vatra i dalje gori, eksplodira ili da potone.

Organizacija za zaštitu životne sredine Grinpis u saopštenju poslatom agenciji Frans pres navela je da bi zbog požara na bordu veći deo nafte trebalo da izgori, a ne da iscuri u vodu. 

"Medjutim ukoliko brod potone pre nego što izgori sva nafta, operacija čišćenja će biti izuzetno komplikovana", navela je organizacija.

Tanker plovi pod panamskom zastavom, a u vlasništvu je iranske kompanije NITC koja uprvlja tankerima te zemlje.

Dvadesetjedan član posade kineskog broda koji je učestvovao u sudaru su spaseni.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.