AAA

ZELENA-SRBIJA | 02.02.2018 16:30

Poslanici Nju Džersija se setili Rimskog carstva da bi oslobodili obale


Poslanici američke države Nju Džersi su se uhvatili Rimskog carstva pokušavajući da garantuju javni pristup obali i spreče pojedine priobalne gradove da one koje smatraju "autsajderima" i dalje sprečavaju da pridju obali.

Poslanici su pripremili predlog zakona o pristupu obali u koji je unet javni interes, zasnovan na pravnom konceptu iz vremena cara Justinijana da su mora i reke javno dobro, te su utvrdili da svako ima pravo da tu pliva, da sedi, odmara se, šeta obalom.

Iako je taj Justinijanov koncept proteklih decenija pomenut u nekoliko znamenitih sudskih sporova oko pristupa obali, on se može različito tumačiti, ali ga Nju Džersi bukvalno pretvara u zakon što su ekolozi godinama tražili.

"To je vrlo jaka garancija prava javnosti na pristup obalama i vodenim putevima", rekao je Tim Dilingam, izvršni direktor Američkog primorskog društva.

Međutim, budući propis ne utvrdjuje rastojanje medju mestima na kojima će gradjani moći da pridju obali, što je problem, jer je to do sada bilo prepušteno odlučivanju gradova koji nisu štitili javni, nego privatni interes vlasnika kuća i drugih objekata duž obale.

Uprkos tome što se obale, te i većina plaža, održavaju novcem poreskih obveznika, neki gradovi obeshrabruju "autsajdere" koji tu nemaju imovinu, da čak i pridju obali.

Naplaćivali su i po 12 dolara dnevno po osobi za ulazak na inače javne plaže, ograničavali ili sprečavali parkiranje u blizini obale, nisu postavljali WC-e i tuševe, zabranjivali su donošenje hrane i pića na obalu i plažu, ogradjivali obale da gradjani ne bi do njih stigli. Neki gradovi su zbog tih mera tuženi sudu.

Klauzula u zakonu kojom se uvodi pristup javnosti obali, obuhvata i obavezno uvodjenje javnog parkinga i WC-a, i zahteva više mesta za vezivanje čamaca.

Poslovna zajednica je dobila jednu od stvari koje je tražila odredbu u zakonu kojom su iz prava javnosti na pristup obali izuzeti objekti ključne infrastrukture, kao što su industrijska ili elektro-enregetska postrojenja.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.