AAA

ZELENA-SRBIJA | 12.02.2018 23:15 > 13.02 09:23

Brisel za mesec dana odlučuje o zagadjivačima vazduha

Evropska komisija saopštila je danas da će sredinom marta razmatrati slučaj devet zemalja koje se smatraju najgorim po pitanju zagadjenja vazduha u Evropskoj uniji i kojima preti izvodjenjem pred sud.

Komisija zadužena da obezbedi da zemlje članice poštuju zajednička pravila o emisiji štetnih gasova, dala je "poslednju šansu" Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Madjarskoj, Italiji, Češkoj, Rumuniji, Velikoj Britaniji i Slovačkoj, kojima je u petak istekao rok za dostavljanje dodatnih informacija.

Te zemlje redovno prelaze granice emisije gasova, postavljene da zaštite zdravlje Evropljana od čestica PM10 i azot dioksida.

"Sve zainteresovane članice su predale dodatne informacije koje ćemo proučiti. Tu temu ćemo razmatrati sredinom marta", rekao je portparol Komisije.

Uprkos ponovljenim upozorenjima Komisije, navedene zemlje nisu ograničile emisiju u skladu s propisima.

Komisija je odlučila da protiv njih pokrene poslednju fazu procedure, postupak pred Evropskim sudom pravde, "osim ako budu predstavljene dodatne kredibilne, pravovremen i efikasne mere".

Zagadjenje vazduha se smatra odgovornim za više od 400.000 prevremenih smrti godišnje u EU, ne računajući tu Evropljane koji su dobili respiratorne i kardiovaskularne bolesti.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.